2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Magyarság Háza - Budapest
Cím: 1014, Budapest Zrínyi u. 5.
Telefonszám: (1) 795-2620
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.02.04.
hír, I. Világháború, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az első világháború harcterein szolgáló székelyeknek emléket állító tablókiállítás nyílik csütörtökön a budapesti Magyarság Házában - mondta el az MTI-nek szerdán Csibi Krisztina, az intézmény vezetője.

Hozzátette: a gyergyóremetei történész-kutató, Nagy József által 2014-ben összeállított vándortárlat összesen 30, fényképekkel, dokumentumokkal és adatokkal teli tablón mutatja be a marosvásárhelyi 22. honvéd gyalogezred háborús szerepvállalását, egyben személyes történeteket is állít a látogatók elé. A kiállítás a történész saját levéltári kutatásaira, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum anyagára épít.

Mivel nagyon népszerűek a Magyarság Háza diákoknak szánt rendhagyó történelemórái, ezért a kiállítás megnyitóján Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója tart előadást. Az eseményen emellett Nagy József is beszélni fog a gyalogezred történetéről, valamint bemutatják a Gyenesdiási Négyes csoport Katonaság, nagy uraság című, jórészt csíki katonadalokat felvonultató három lemezes kiadványát is - emelte ki Csibi Krisztina.

A tablókiállítás március 2-ig tekinthető meg ingyenesen a Magyarság Házának Kosztolányi-termében, ezt követően ugyanitt a Néprajzi Múzeummal közösen létrehozott, Liszt Ferenc életéről szóló tárlat lesz látható.

Csibi Krisztina kitért arra is, hogy a böjti időszak kezdetére tekintettel a Magyarság Háza február 9-én, húshagyókedden beszélgetést szervez Böjte Csaba ferences szerzetes, Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Petrás Mária népdalénekes és keramikus, Pitti Katalin operaénekesnő és Antal Vali böjtszakértő részvételéről arról, mit jelent számukra a nagyböjt és a húsvét.