2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2016.02.04.
hír, képzőművészet, szobrászat
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Kultúrházak éjjel-nappal sorozat keretében Götz János Legenda című szobrának történetét, bronzba öntésének folyamatát mutatják be Zalaegerszegen, az Apáczai Művelődési Központban.
Götz János: Legenda
A pénteken nyíló kiállításon tablóképeken, fotókon, korabeli feljegyzések segítségével dokumentálják a szobor történetét - mondta el Bényi Zoltán, a kiállítás szervezője az MTI-nek.

Felidézte, hogy az Európa egyik legmonumentálisabb körplasztikájának számító Legenda című lovas kompozíciót 1970-ben készítette el Götz János(1941-1971) szobrászművész. Az ágaskodó lovon ülő, győztes harcosnak emléket állító műalkotást két évvel később Zalaegerszegen, szabadtéren akarták felállítani, de ez az elképzelés a korrózióveszély miatt meghiúsult.

A város tulajdonában lévő szobrot átmenetileg a Göcseji Múzeum raktárában helyezték el, majd a nyolcvanas évek végén egy miskolci kiállításon mutatták be. Az alkotás ezt követően a művész szülőföldjéhez, Hercegkúthoz közeli Sátoraljaújhelyre került és csak az ezredforduló előtti évben szállították vissza a zalai megyeszékhelyre. A nagy sikerű kiállítást követően zárt térben helyezték el a szobrot, de körvonalazódott az az elképzelés is, hogy a kompozícióról készítsenek egy "köztéri bronzváltozatot" is.

A bronzszobrot Farkas Ferenc tervei alapján a szentendrei műhelyben öntötték formába, a csiszolást és a "végső simítást" is a bocföldei szobrászművész készítette el.

Bényi Zoltán végig követte a szoboröntés folyamatát, dokumentumokat, fotókat készített, amelyeket a pénteken nyíló kiállításon lesznek láthatók. A tárlat célja, hogy egy konkrét alkotáson keresztül bemutassák a bronzszobor készítésének teljes folyamatát - emelte ki Bényi Zoltán. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg.

Szólt arról is, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal program folytatásaként szombaton a zalai hagyományokat elevenítik fel Apáczai Művelődési Központban: a farsangi játszóházban maszkokat készítenek, táncházat rendeznek. Az Énekmondó együttes Kiabál a maszkabál címmel tart zenés farsangi műsort. A kultúrházi program kortárs művészeti irodalmi esttel zárul: a zalai kötődésű Farkas Balázs író Nyolcasok című kötetét mutatja be a közönségnek, az est házigazdája Péntek Imre költő lesz.

(MTI)