2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.02.04.
hír, hírességek, Makovecz Imre
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 135 esztendeje született Galamb József tiszteletére rendezett emléküléssel szerdán délelőtt elkezdődik Makón a "Híres Makaiak Éve 2016" rendezvénysorozat.
Hagymaház
Az egész éves programsorozat során, amely megvalósításában az önkormányzat, a Hagymaház és a makói József Attila Múzeum és Könyvtár mellett civil szervezetek is részt vesznek, olyan, a Maros-parti városhoz kötődő ismert emberekről emlékeznek meg, akik születésének vagy halálának jeles évfordulóját ünnepeljük idén.

A Ford Motor Company tervezőjeként, a Ford T-modell egyik megalkotójaként ismertté vált Galamb Józsefre emlékezve májusban a Maros-parti városban nemzetközi veteránjármű-találkozót szerveznek, amelyen több Ford T-modellt is láthatnak az érdeklődők. A tervezett programok között szerepel egy szabadtéri kiállítás és egy maketteket bemutató tárlat is.

Nyolcvanöt esztendeje hunyt el Espersit János makói mecénás, ügyvéd, újságíró. A korabeli irodalmi és művészeti élet meghatározó alakjára emlékezve többek között diákoknak az egész tanévben tartó versenyt szerveztek és a jubileum alkalmából megújul a makói múzeum irodalmi kiállítóhelye, az Espersit-házat.

Harminc éve hunyt el Páger Antal makói születésű színészművész, akinek nevét a 2000-es évek eleje óta színészdíj viseli. Az elismerést minden esztendőben január végén, február elején adják át. Az év folyamán beszélgetéseket rendeznek a korábbi díjazottakkal, a makói moziban pedig több Páger-filmet is levetítenek majd.

1940-ben született Makón Kocsis Imre festőművész. A tavaly elhunyt művész alkotásaiból - grafikákból, festményekből, kerámiákból - a Múzeumok éjszakájára rendeznek gyűjteményes tárlatot.

A kiváló zenepedagógus, zongoratanár Istók Margit tiszteletére emlékhetet tartanak májusban. A koncertek, tudományos rendezvények mellett ekkor adják át a tehetséges diákok, iskolai csoportok elismerésére még 1994-ben alapított Istók-díjat.

Makovecz Imrének tizenkét, a település képét meghatározó épülete áll a Maros-parti városban. A Kossuth- és Ybl-díjas építész halálának ötödik évfordulója alkalmából általános és középiskolás tanulók részére hirdettek makettpályázatot.

235 éve született és 165 esztendeje hunyt el Szirbik Miklós református lelkész. A jubileum apropóján egyháztörténeti konferenciát szerveznek, és a tervek szerint megjelenik könyvének reprint kiadása - közölték a szervezők.