2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1062, Budapest Andrássy út 103.
Telefonszám: (1) 322-8476
Nyitva tartás: K-V: 10-18
2016.02.03.
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több ezren voltak eddig kíváncsiak a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tavaly novemberében megnyílt ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan bemutató, s emellett kortárs magyar és japán alkotásokat is felvonultató kiállítására.
Feltételezhetően Szumijosi Gukei vagy köre, A budapesti Gendzsi-album 44. lapja, Papír, arany, tus, festék, 1670 körül
A tárlat mintegy 200 műalkotást: festményt, fametszetet, lakktárgyat, kerámiát, fotográfiát mutat be. A Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban című kiállítás a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.


Többek között azért érdemes ellátogatni a kiállításra, mert:


1. A Gendzsi monogatari a japán kultúra egyik alapköve. Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a 11. század elején írott műve, a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fejezetben jeleníti meg a herceg életének eseményeit, valamint a Heian-kor Japánjának udvari szokásvilágát, kultúráját, etikettjét.

2. Páratlanul gazdag vizuális ábrázolások segítségével ismerhetjük meg a japán Don Juan történetét. Vizuális művészeti alkotások sora mutatja be Gendzsi herceget, aki intellektusa, kifinomult ízlése, modora, valamint földöntúli szépsége okán igazi életművész, a nők által körülrajongott, érzékeny férfiú.

3. Teljes egészében megtekinthető a kiállítás központi műtárgya a 17. századi Gendzsi album, ami a japán gyűjtemény egyik legjelentősebb darabja. Ezenkívül a Múzeum számos tárgyat őriz még, mely a Gendzsi történetét dolgozza fel narratív, szimbolikus vagy paródiába hajló módon, a 17. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény folyamatos jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát.

4. Hazai kortárs alkotókat is megihletett a Gendzsi-mítosza. Krasznahorkai László és Gaál Zoltán irodalmi-fotográfiai kettős hommage-zsal tiszteleg a világirodalom első klasszikus regényeként számon tartott mű előtt.

5. Rengeteg színes programmal mélyíthetjük el tudásunkat Gendzsi világáról, a kifinomult Heian-kor udvari kultúráról, a japán szépségről. Meghívott előadók közreműködésével kultúr-, irodalom-, művészet- és fotótörténeti témájú sétáló tárlatvezetéseken, gyerekeknek és felnőtteknek szóló interaktív workshopokon vehetnek részt az érdeklődő látogatók. A költői vénával rendelkezők pedig értékes nyereményekért benevezhetnek vaka-írás játékunkra, melynek során a japán költészet egyik kedvelt ötsoros versformájának segítségével látogatóink a barackvirág szépségéről verselhetnek.