2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Bartók Béla Emlékház - Budapest
Cím: 1025, Budapest Csalán út 29.
Telefonszám: (1) 394-2100
Nyitva tartás: K-V 10-17
Esti rendezvény esetén az esemény végéig.
A múzeum állami és egyházi ünnepeken zárva tart!
A múzeum nem akadálymentesített.
2016.01.27.
Bartók Béla, hír, hírességek, rendezvény, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hangversenyek, fesztiválok, kiállítások, nemzetközi zenei verseny és egy kritikai összkiadás elindítása is szerepel a Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év programjában, amelyekre 1,4 milliárd forintot szán a kormányzat.

Nem a magyarok teszik híressé Bartókot, hanem ő a magyarságot - hangsúlyozta a Bartók-év keddi budapesti sajtótájékoztatóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve: "ami az egész világon ismertté tesz bennünket, azt újra és újra fel kell fedeznünk ahhoz, hogy a miénk is maradjon".

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy januártól lejár a Bartók-életmű 70 éves védettsége, de a kormányzat szeretné folytatni az együttműködést az örökösökkel.

A miniszter elmondása szerint a kormányzat 1,4 milliárd forintot szán az idei és jövő évi programokra. Mint kiemelte, megkezdődhet Bartók Béla műveinek kritikai összkiadása: az első két kötet idén jelenik meg, majd a tervek szerint évente két-két további kötet ebben a várhatóan 15-20 éves vállalkozásban.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója hozzátette: a Bartók-év programját a miniszter felkérésére létrejött szakmai grémium állította össze, a cél azonban az, hogy Bartók Béla ne csak egy évre kerüljön a fókuszba.

Az életmű jobb megismertetését szolgálja a Bartók-évre meghirdetett számtalan hangverseny és fesztivál.

Budapesten sok programnak ad otthont a Bartók Béla Emlékház, idén nagyobb fókuszt kap a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, de többek között a Hagyományok Háza is tovább kutatja az életművet.

A rendezvénysorozat az általános iskoláktól a Zeneakadémiáig a fiatalok minden korosztályához közelebb szeretné vinni Bartók Béla munkásságát, de fontos az életmű tudományos megközelítése is, ezt több nagy konferencia szolgálja majd.

Ludwig Múzeum kiállítása Bartók képzőművészetre gyakorolt hatását vizsgálja ősztől, a Magyar Művészeti Akadémia a zeneszerző által ihletett festményekből rendez tárlatot, az MTA Zenetudományi Intézete pedig Bartókné Pásztory Dittára emlékezik kiállítással.

Sanghajban ősszel nagyszabású bemutatkozást szerveznek a Bartók-életmű számára, de a komponista nevét viseli majd a Zeneakadémia új nemzetközi versenye is - számolt be a programokról Káel Csaba.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elárulta, a 2017-től elindítani tervezett Bartók zenei verseny megalapításához, majd kétévenkénti megrendezéséhez többek között a Müpával, a Zenetudományi Intézettel és a Bartók Emlékházzal fognak össze.

A Zeneakadémia egész éves koncertsorozattal tiszteleg egykori diákja, majd tanára előtt, az intézmény hagyományos novemberi "születésnapi" koncertjén például A kékszakállú herceg vára lesz majd hallható - árulta el Vigh Andrea.

A Nemzeti Örökség Intézete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az emlékévben megújul Batók Béla Farkasréti temetőben található védett sírja.

(MTI)