2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.11.20.
Bartók Béla, Budapest, hír, hírességek, Liszt Ferenc, Magyarország
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Liszt Ferenc és Bartók Béla művészete, valamint Kína is szerepel a 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) fókuszpontjai között - hangzott el az április 8. és 24. között tartandó fesztivált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke elmondta: Liszt Ferenc életműve a tavaszi fesztivál állandó fókuszában van, mellette 2016-ban Bartók Bélát is ünnepli a fesztivál születésének 135. évfordulója alkalmából, továbbá számos kínai kapcsolódása is lesz a rendezvénysorozatnak. Káel Csaba elmondta: az elmúlt években igyekeztek úgy megszervezni a BTF-et, hogy legyen valami specialitása, ami Budapestre jellemző, hogy a vendégek érezzék, nem Bécsben, vagy épp Prágában járnak. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, a fesztiválszervező operatív testület tagja kiemelte, hogy a zongora központi szerepet tölt majd be a fesztiválon: fellép mások mellett a Ránki Dezső - Klukon Edit zongoraművész-házaspár, valamint két fiatal magyar zongorista, Farkas Gábor és Balog József is. Bán Teodóra úgy fogalmazott: a BTF bő két hete arra való elsősorban, hogy a városban látható legyen a kultúra. Ismét fesztiválhangulat tölti be a várost, a köztereken ezúttal is meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, akik akár maguk is a produkciók szereplőivé válhatnak, legyen az akár a Fesztiválnyitó Promenád, akár a zárónap közös kóruséneklése. Liszt Weimarban komponált műve, a Krisztus a Staatskapelle Weimar és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában csendül fel. A komponista inspirálta Dubrovay László Faust, az elkárhozott című szerzeményét, amelyet a Pécsi Balett táncosaival most először láthat a közönség.

Április 10-én Farkas Gábor és Balog József a mester virtuóz versenyművein osztozik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével, este pedig a bravúros zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán improvizál Liszt-témákra. A nyitóhangversenyen hosszú évek után újra a fellépők között köszöntheti a közönség a Budapesti Fesztiválzenekart - az együttes ezúttal David Robertson vezényletével és Kim Kashkashiannal lép színpadra, és programjuk része lesz többek közt Bartók Brácsaversenye is az évforduló jegyében. A fesztiválnak számos kínai kapcsolódása lesz: a Magyar Nemzeti Múzeum a kínai és európai történelem egyik legizgalmasabb érintkezési területét mutatja be A selyem útja című, kiemelkedő műtárgykincsekben gazdag tárlatán. Ehhez kapcsolódva fiatal és befutott kínai tervezők és a selyem magyar szerelmese, Zoób Kati ruháit is megcsodálhatják az érdeklődők. Az Erkel Színházban Puccini Turandot című operája különleges megvalósításban kerül színre: a Kínai Nemzeti Opera előadásában minden szereplő, a zenekar és a kórus is Pekingből érkezik. Olyan világsztárok lesznek a fesztivál vendégei, mint Ramón Vargas, aki Mozart Idomeneo című operájának egyik főszerepét énekli, vagy Vlagyimir Galuzin, aki Csajkovszkij Pikk dáma című operájában lép fel.

Érkezik a Filarmonica della Scala, a milánói dalszínház zenekara, akiket az itthon Mahler-tolmácsolásáról ismert Mjung Vun Csung vezényel. A fellépők között lesz új lemezével Snétberger Ferenc, a Ránki Dezső - Klukon Edit zongoraművész-házaspár, a Womex-életműdíjas Cheikh Lo, kvartettjével az ausztrál dzsesszzongorista, Sarah McKenzie, az amerikai dzsesszzongorista, Joey DeFrancesco, Jeff Mills, a detroiti techno DJ, a dzsessz-szaxofonos Wayne Shorter és napjaink egyik legnépszerűbb dzsesszzongoristája, Robert Glasper. Nagysikerű 2014-es koncertje után egy igazi klasszikussal, a Carmina Buranával tér vissza a Müpába az ütőhangszeres virtuóz, Martin Grubinger. A fesztivál olyan izgalmas produkciókat kínál, mint a komolyzenei mestertudást fergeteges humorral elegyítő duó, a hegedűs Aleksey Igudesman és a zongorista Hyung-Ki Joo estje a Millenárison, az újcirkusz egyik legeredetibb képviselőjének, a Les 7 doigts de la main társulatának Cuisine & Confessions című előadása a Fesztiválszínházban vagy Ula Sickle és a Kinshasa Electric kongói táncelőadása a Trafóban. A jegyértékesítés csütörtökön elindult, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve online a www.btf.hu honlapon vásárolhatók. Bán Teodóra megjegyezte: reméli, hogy a karácsonyfák alá már eljut a tavaszi fesztivál kínálata.

Folytatódik a Müpa, a BFTK és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így 2016. április 8. és 24. között ismét e három intézmény koordinálja a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivált.

(MTI)