2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
2015.11.18.
hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Liget Budapest projekt keretében a Szabolcs utcában felépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) kap új otthont 2018-tól az immár a Szépművészeti Múzeum részeként működő Artpool Művészetkutató Központ.

Az Artpool az úgynevezett nem hivatalos művészeti törekvések Európában is kiemelkedő, ráadásul folyamatosan gyarapodó gyűjteménye, amelynek fennmaradása az utóbbi időben veszélybe került. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében azonban sikerült megvásárolni az Artpool 1965-1991 közötti részét, míg a másik felét Klaniczay Júlia és Galántai György alapítók ingyen ajánlották fel - idézte fel szerdán Budapesten a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: az Artpool az alapítóknak az egyre csökkenő fővárosi és állami támogatás mellett "állandó kínlódást jelentett", így fennállt a veszélye, hogy a gyűjtemény végül megszűnik, darabjai pedig nyugati intézetekben kötnek ki.

Az Artpool ehelyett a Szépművészeti Múzeum szervezeti keretében működhet tovább, egyelőre jelenlegi helyén, majd 2018-tól az OMRRK-ban létrehozandó Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) részeként.

A gyűjteményt vezető Klaniczay Júlia elmondta: az Artpool számára nagyon fontos volt a rendszerváltáskor, hogy az addig titokban működő gyűjtemény nyilvános intézménnyé váljon, erre azonban akkor nem került sor.

Mint kiemelte, az archívumi funkciók mellett az Artpool az aktív gyűjtést is folyamatosan végzi, ezért a világ minden tájáról érkeznek a kutatók, de sokan az interneten küldenek megkereséseket.

"Álmaink netovábbja, hogy annak a kísérletnek lehetünk a részesei, miként lehet egy harmincéves nonprofit működést továbbvinni intézményi keretek között" - fogalmazott Klaniczay Júlia. Mint hozzáfűzte, eddig nem volt példa a világban arra, hogy egy hasonló nonprofit intézmény egy állami múzeumba a profilját megtartva tudjon betagozódni; jellemzőbb, hogy ezek a gyűjtemények végül megszűnnek, darabjaikat különböző múzeumok vásárolják meg.

Klaniczay Júlia hangsúlyozta: ehhez képest az Artpool élő archívum maradt, ráadásul a jövőben is folytathatja tevékenységét; a Szabolcs utcai leendő központban 600 négyzetméteres alapterületen, 21. századi, klíma- és páravédelemmel ellátott archívumi rendszerben.

Baán László újságírói kérdésre elmondta, a KEMKI a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria, az egykori Képzőművészeti Lektorátus, valamint az Artpool anyagából jön létre, és saját kutatási programokat is indít majd.

Az Artpool Művészetkutató Központ a hatvanas évektől megjelenő új művészeti mozgalmak, irányzatok, köztük az úgynevezett nem hivatalos művészeti törekvések (underground, szamizdat) dokumentumgyűjteménye. A 650 folyóméternyi és a 2300 órányi digitalizált archívumi anyagban csaknem 7500 művész, alkotócsoport, intézmény kutatható.

(MTI)