2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2015.11.18.
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Rippl-Rónai József
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges képzőművészeti tárlattal várja a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a látogatókat 2015. november 19-től három hónapon keresztül. A kiállítás „az első modern magyar”, Rippl-Rónai József festőművész munkásságát tárja az érdeklődők elé.
Rippl-Rónai József: Pireneusi táj
tárlat a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően valósulhat meg. 2015 novemberében a két intézmény cserekiállítást rendez: Veszprémben Rippl-Rónai József alkotásaival, Kaposvárott pedig Egry József műveivel ismerkedhet meg a közönség. A Laczkó Dezső Múzeum célja, hogy további cserekiállítások megvalósításával újabb exkluzív képzőművészeti tárlatokat mutasson be Veszprémben.

Rippl-Rónai korszakai

Rippl-Rónai életútja és művészi pályaképe regénybe illő történet. Gyógyszerészi diplomája megszerzését követően a müncheni akadémián kezdte festészeti tanulmányait, majd Párizsban Munkácsy Mihály műhelyében dolgozott, mint segéd. Két év után mesterével szakítva saját útjára lépett. A francia posztimpresszionisták, az úgynevezett Nabis-csoport tagjaként a kor legmodernebb festői törekvéseit formálta saját képére.

Rippl-Rónai 1902-ben telepedett le szülővárosában, Kaposvárott. Itt keletkező enteriőrképeinek sorozatában a kisváros polgárainak csendes világába enged betekintést. Sikeres művészként 1908-ban vásárolta meg a Kaposvár külvárosában fekvő, emeletes Róma-villát. Itt született új festői stílusának izgatóan eleven atmoszférája egyedülálló a magyar festészetben. A kitörő életörömöt sugárzó kukoricás képek játékos formában és eszközökkel is a művészt körülvevő világra reflektálnak.

A főváros társasági köreiben ünnepelt festő késői korszaka portrékból állt. Pasztellel festette meg a Nyugat folyóirat íróit, valamint színészeket, szép hölgyeket, köztük múzsáját, Zorkát, akinek különleges arca többszöri megfestésre ihlette.

Egy életmű – 43 kép

A kaposvári Rippl-Rónai Villából érkező 43 mű a művész munkásságának legfontosabb korszakait mutatja be. Rippl-Rónai színpompás kukoricás képei mellett helyet kapnak szellemes karakterképei és tanulmányrajzai is. A tárlat a modern, polgáriasult szellemet képviselő látásmód kibontakozását szemlélteti.