2023.08.08.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Ezüst díjat nyert a Capa Központ AI-kampányvideója New Yorkban

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ - Budapest
Cím: 1065, Budapest Nagymező utca 8.
Nyitva tartás: K-P 14-19, Szo-V 11-19
2015.10.15.
biológia, fotóművészet, hír, katasztrófavédelem, könyvbemutató, ökológia, polgári védelem, rendezvény, természetvédelem, környezetvédelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kollányi Péter többszörös díjnyertes fotográfus Memento című, limitált kiadású fotóalbumát a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából jelenteti meg a Capa Központ.

Kollányi költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Egy csendes októberi napon az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból kizúduló 1 millió köbméter mérgező vörösiszap miatt két falut azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett, csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött.

A magyar dokumentarista fotós több mint egy éven keresztül készített képeket a szellemfalvakról, mielőtt az elhagyott házakat lebontották volna. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között.

Nádas Péter Kossuth-díjas író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét.
Olvasnivaló