2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.10.02.
MTA
építészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Tudományos Akadémia Székháza tervezőjének, Friedrich August Stülernek a munkásságát mutatja be a csütörtökön az épület aulájában nyílt kiállítás. A „150 éves a Székház, az Igaz és Szép palotája” jubileumi emlékév programsorozatának részeként bemutatott tárlat az építész szülővárosából, a németországi Mühlhausenből érkezett.
Friedrich August Stüler
A kiállítás 19 nagyméretű fényképen és 12 információs táblán mutatja be az 1800-ban a türingiai Mühlhausenben született építész, Friedrich August Stüler életét és munkásságát.

A Mühlhäuser Museen által felajánlott összeállítás alapját Tino Sieland német fotográfus képei adják. A művész végigjárta és megörökítette a Stüler által tervezett, ma is fellelhető és eredeti funkciójuk szerint működő épületeket Berlintől kezdve Budapesten át Stockholmig. A fényképeket 12 információs tábla egészíti ki, amelyek részletesen bemutatják az építész életművét és az általa tervezett épületek főbb jellemzőit. A látogatók megismerhetik többek között a berlini Új Múzeum, a stockholmi Nemzeti Múzeum, a letzlingeni vadászkastély vagy a Hohenzollern-vár keletkezésének történetét.

„A Magyar Tudományos Akadémia Székháza stílusában, elhelyezkedésében, külső és belső kialakításában, funkciójában kifejezésre jut a tudomány egyetemességének, átláthatóságának és mindenki általi megközelíthetőségének a gondolata, ami minden korban érvényes‟ – méltatta a német építész művét, az 1865-ben elkészült neoreneszánsz palotát Barnabás Beáta, az MTA főtitkára.

A tervező az épület ünnepélyes megnyitását már nem érhette meg, mert 1865 márciusában elhunyt. „Jó lenne tudni, tisztában volt-e vele, milyen fontos szerepet töltött be abban a folyamatban, amely az ország további kulturális fejlődését egy fontos középület stílusa által befolyásolta a Habsburg-abszolutizmus korában" – mondta Barnabás Beáta, aki hozzátette: Stüler, „»Európa építésze« kiváló tervet alkotott. A tudomány palotája, a főváros első neoreneszánsz középülete, a neoreneszánsz historizmus nyitányát jelentette Magyarországon."

Sisa József, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy Stüler építészetében a neoreneszánsz stílusirány Budapesten teljesedett ki.

Thomas T. Müller, a Mühlhäuser Museen igazgatója szerint pedig kétségtelen, hogy a német tervező fő műve és az egyik legkedvesebb munkája volt a Magyar Tudományos Akadémia Székháza.

A kiállítás október 1-től december 22-ig ingyenesen látogatható az MTA Székház aulájában munkaidőben (H-Cs: 9.00-16.30, P: 9.00-14.00).