2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2015.09.30.
hír, II. Világháború, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Laczkó Dezső Múzeum vándorkiállítással emlékezik meg az egész világot megrázó, emberéletben és anyagi javakban egyaránt borzalmas pusztulást okozó II. világháborúról. A tárlat anyagát az év folyamán Veszprém város több iskolájában, kulturális és közintézményében állítják ki a múzeum munkatársai.
A II. világháború emlékezete, részlet
A II. világháború veszprémi vonatkozásait feldolgozó vándor kamarakiállítást júniusban a Városházán, augusztusban az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, szeptember elején a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon lehetett megtekinteni. A múzeum célja, hogy településünk történetével minél több veszprémi polgár ismerkedhessen meg, ezért a kamarakiállítást további közintézményekben és iskolákban tárja az érdeklődők elé.

2015. szeptember 21. és október 5. között a Lovassy László Gimnázium látja vendégül a vándorkiállítást, októberben az Ipari Szakközépiskola, novemberben pedig a Vetési Albert Gimnázium következik, majd decemberben a Deák Ferenc Általános Iskola diákjai láthatják a tárlatot.

A kiállítás többségükben eddig publikálatlan háborús fényképeket mutat be, elsősorban a Laczkó Dezső Múzeum, továbbá Balogh Ákos, Pálffy Sándor, Piros György és Rainer Pál gyűjteményeiből. A képeken láthatóvá válnak a korabeli katonaélet mindennapjai, az oroszországi és a magyarországi harcok eseményei, harceszközei, a jutasi katonai repülőtér és az itt állomásozott „Pumás” vadászpilóták élete, a háborús sérüléseket szenvedett veszprémi épületek, a gettónak berendezett veszprémi zsinagóga belseje, több veszprémi temetőben napjainkban is fellelhető katonasír. Külön egység mutatja be a korabeli tábori és tréfás katonai levelezőlapokat, fronton készült karikatúrákat. Megjelennek képes levelezőlapokon a korszak ünnepelt színésznői (Karády Katalin, Kiss Manyi, Kelly Anna) is egy-egy általuk énekelt katonadal szövegével.

Szembenézhet a látogató Tassonyi Edömér őrnagy, az 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj (a M. Kir. Honvédség egyik elit csapatteste) parancsnoka, Adamecz László banktisztviselő, a Kárpátokban elesett tartalékos huszár zászlós, valamint Horányi Sanyi, bombatámadás során meghalt veszprémi diákfiú és Beck Jenő szovjet hadifogságból hazatért veszprémi polgár fényképével is.

A fotóanyagot Piros György repülő-, harckocsi- és egyéb harceszköz makettjei, harcjeleneteket megelevenítő összeállításai, továbbá Greskó Sándor, Mics Richárd és Pálffy Sándor Veszprém körzetében gyűjtött hadi relikviái egészítik ki.


A kiállítás kurátorai: Rainer Pál történész muzeológus, Piros György repüléstörténeti kutató, újságíró, Pálffy Sándor restaurátor