2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Iparművészeti Múzeum - Budapest
Cím: 1091, Budapest Üllői út 33-37.
Telefonszám: (1) 456-5100
Nyitva tartás: A múzeum egész évben zárva tart.
2015.09.24.
díjak, formatervezés, hír, Iparművészet, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat az Iparművészeti Múzeumban, ahol a pályaművekből kiállítás is nyílt csütörtök este Budapesten.
Díjazottak és a díjak átadói a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadóünnepségén
"A kihívásokkal teli nemzetközi gazdasági versenyben egy olyan nyitott gazdaságú ország, mint Magyarország csak úgy lehet sikeres, ha él az újításban, az innovációban, így a designban rejlő lehetőségekkel" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

A design és formatervezés a gazdaság szempontjából versenyelőnyt növelő tényezőnek számít. Gazdasági erővé azonban csak akkor tud válni, ha az alkotók megtalálják a kapcsolatot a gazdasági élet más szereplőivel is: a termelővállalatokkal, a forgalmazókkal és a fogyasztókkal - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a formatervezési díjban is azok az alkotók részesülnek, akik a leginkább eljutottak a gazdaság más szereplőihez.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke elmondta, hogy immár harminchatodik alkalommal adják át a nemzeti formatervezési díjat.

Magyar Formatervezési Díjat kapott termék kategóriában a London LED Lantern letisztult formavilágú, korszerű és energiatakarékos LED-es közvilágításáért, míg Kerékgyártó András Biela nevű kül- és beltéri székcsaládjáért érdemelte ki az elismerést. Megosztott termék díjban részesült a Hand-In-Scan magyar fejlesztésű kézhigiéniai rendszer, valamint a Luminari Glass üvegburkolat-termékcsalád.

A terv kategóriában elismerést kapott Németh Szabolcs Wor.my nevű, multifunkcionális horgászbotja, míg vizuális kommunikáció kategóriában A grill művészete című kötet érdemelte ki az elismerést.

A diákok kategóriájában a Stella Orientis elnevezésű nagysebességű magyar expresszvonatért érdemelték ki a díjat a fejlesztők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Takács Benedek munkája, a Pannonhalmi Főapátság művészeti programsorozata, az Arcus Temporum Fesztivál arculata kapta. A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság különdíjával a Merényi Zita Bettina nevéhez fűződő Provo-Cut elnevezésű textil- és ruhakollekciót jutalmazták.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjasa az Inarchi Kft. új, hexagonális, RUTIL elnevezésű lámpatestje lett. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját Szalkai Dániel Perceptual Thinkers nevű alternatív öltözékkollekciójának ítélték oda.

A designt a vállalatirányításba példaértékűen beépítő hazai intézményeket, cégeket elismerő Design Management Díjjal az idén a Hello Wood szervezetét jutalmazták. Design Management elismerő oklevelet kapott a Borecet Kft., a Laposa Birtok Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Liszt Ferenc Zeneakadémia.

A legjobb pályaműveket bemutató kiállítás november 15-éig látható az Iparművészeti Múzeumban.

(MTI)