2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hajdúsági Múzeum - Hajdúböszörmény
A múzeum épülete (Fotó: Horváth Tamás)
Cím: 4220, Hajdúböszörmény Kossuth Lajos utca 1.
Telefonszám: (52) 229-038, (52) 561-182
Nyitva tartás: K-V 10-16
2015.08.31.
Bronzkor, hír, Ókor, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Hajdúsági Múzeumban állítják ki azt a késő bronzkori bronzvödröt, azaz szitulát, amely szövevényes úton került a hajdúböszörményi közgyűjteménybe - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a múzeumigazgató.
Kiss Attila polgármester és Szekeres Gyula, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum igazgatója sajtótájékoztatót tart a késő bronzkori bronzvödörről
Szekeres Gyula elmondta: évekkel ezelőtt figyeltek fel először a több mint háromezer éves lelet internetre felkerült fotójára, ám annak előkerülési körülményeiről, lelőhelyéről semmi biztosat nem tudtak. 2013-ban viszont olyan információkhoz jutottak, amelyek alapján a múzeum rendőrségi feljelentést tett.

Az összehangolt nyomozás és beavatkozás eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a mintegy húszmillió forint értékű, különleges kidolgozású tárgyat külföldön értékesítsék.

Kiss Attila polgármester elégedetten szólt arról, hogy a páratlanul értékes lelet közkincs lesz, nem pedig illegális műkincskereskedők gyűjteményét gazdagítja.

Bálint Mariann, a Hajdúsági Múzeum régésze elmondta: a város déli részén található Csege-halom környékén 1858-ban kapálás közben találtak bronzkori kincseket, kardokat, sisakokat, díszes bronzedényeket. A múzeumba került szitula a gyűjtemény legnagyobb darabja lehet 60 centiméteres magasságával és ugyanekkora átmérőjével. A bronzvödör motívumkincse megegyezik az 1858-as kincsek motívumaival, némi eltéréssel.

Az MTI kérdésére Bálint Marianna elmondta: restaurálás és konzerválás után néhány hónap múlva állítják ki a bronzvödröt.

(MTI)