2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.08.28.
hír, műemlékvédelem, Ókor, restaurálás, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Sztara Zagora-i regionális történelmi múzeum bemutatta azt a páratlan antik óriásmozaikot, amelyet 2011-ben tártak fel a térségben, és azóta aprólékos munkával restauráltak a szakemberek.

A Dionüszosz-szertartást ábrázoló harminc négyzetméteres mozaikot egy lakótömb építését megelőző feltáró ásatások során találták meg az egykori Augusta Traiana római város erődjének közelében, a régészek szerint a páratlan kincs a Kr.u. 4. században készült.

A mozaikon egy férfi és két női alak látható, magát Dionüszoszt, a szőlő, a bor és a mámor görög istenét (a római mitológiában Bacchust) nem ábrázolja, hanem csak kíséretének egy része látható szertartása közben. A férfialak, Szilénosz, aki a görög mitológia szerint Dionüszosz nevelője és kísérője volt, a két táncoló nő Dionüszosz követői.

Az egyik nő kasztanyettát tart a kezében, a másik valamilyen egyéb hangszert, öltözékük redőzete pedig arról árulkodik, hogy térdeiket behajlították. Ruhájuk alól kivillannak a bokák, lábuk "mozgásban" van.

A mozaik valószínűleg egy római ebédlőt díszített. Az ebédlő 10,1 méter hosszú volt kelet-nyugat irányban, de a régészek nem tudták meghatározni pontos nagyságát észak-dél irányban. A mozaik teljes alapterülete 30 négyzetméter.

Augusta Traiana földrétegeinek feltárásából a szakemberek arra következtetnek, hogy a mozaik a 4. század harmadik negyedében készülhetett, valószínűleg Julian Apostate császár (360-363) uralkodása idején.

http://archaeologyinbulgaria.com/2015/08/27/bulgarias-stara-zagora-unveils-restored-ancient-mosaics-from-roman-city-augusta-traiana-showing-silenus-with-bacchanals/

(MTI)