2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület - Ipolytarnóc
A múzeum bejárata
Cím: 3100, Ipolytarnóc Ipolytarnóc külterület hrsz 039
Telefonszám: (32) 454-113
Nyitva tartás: III.1-X.31.: K-V, piros betűs ünnepeken hétfőként
Fogadóépület: tavaszi és őszi időszakokban 9-16, nyáron 17 óráig
Túravezetések a geológiai ösvényen: tavaszi és őszi időszakokban 9:30 és 15:30 között minden óra harminc perckor, nyáron 16:30-as túraindítással meghosszabbítva. Az utolsó túra 4 fő látogató alatti létszámnál nem indul.
2015.08.27.
hír, őslénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szeptembertől újra látható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén parkjában az őscápa felújított, élethű mása; a terület látogatóközpontjában fotókiállítást is megnyitnak szeptember elsején - tájékoztatta az MTI-t a sajtóreferens szerdán.

Szekeres Rita elmondta: a hatalmas ősállat-reprodukciót április végén vették ki a vízből. Pótolni kellett a kitört fogait, a testéből hiányzó darabokat és újrafestették a cápa testét.

15 millió évvel ezelőtt, amikor még tenger töltötte ki a Kárpát-medencét, a korallokban és tengeri kagylókban, csigákban bővelkedő trópusi vízben hatalmas cápák úszkáltak. A Charcarodon megalodon kétszer akkora volt, mint egy mai fehér cápa, legnagyobb fogainak mérete a tíz centimétert is elérte - tette hozzá.

Szekeres Rita közölte: Föld rajzok2 címmel Tahin Gyula fotóművész idei második kiállítását nyitják meg Ipolytarnócon szeptember elsején.

A távoli tájakon készült fotók egy részét júliusban láthatta a közönség. A mostani válogatás képei arról szólnak, hogyan alakítják a Föld felszínét a rá ható tényezők, mint a vulkáni tevékenység, a víz, a fagy vagy a szél. A felvételek többek között olyan izgalmas tájakra kalauzolják el az érdeklődőket mint Izland vagy az Atacama sivatag. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, az ősi maradványok évmilliókat vészeltek át. A világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, gerincesek, valamint a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények iszapba kövült nyomait is a Nógrád megyei, Ősvilági Pompejinek is nevezett területen találták meg és mutatják be a látogatóknak.

(MTI)