2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.07.24.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Közönségsikerre talált Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök kezdeményezése, amellyel megnyitotta a látogatók előtt a Rómában levő elnöki palotát.

A római Quirinale-dombon emelkedő elnöki palota (Quirinale-palota) egy hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit, és a kezdeményezés sikerét mutatja a palota előtti téren a belépésre várakozók hosszan kígyózó sora.

Az alkotmánybíróból államfővé választott Sergio Mattarella februári kinevezésekor tett ígéretet arra, hogy az “olaszok házává” teszi az olasz főváros központjában levő köztársasági elnöki palotát, amely az olaszok számára az állam egyik legjelentősebb jelképének számít.

A Quirinale-palotát eddig havonta egyszer nyitották meg a nagyközönség előtt. Jelenleg hétfő és csütörtök kivételével egész héten látogatható reggel kilenc órától délután négyig. A másfél órás látogatásért fejenként 1,50 eurós kötelező foglalási díjat, valamivel több mint egy csésze kávé árát kell fizetni. Ezért cserébe a korábbi látogatási terület közel kétszerese látható a palotából: többek között az egykor Napóleon által lakott lakosztály termei, valamint Sergio Mattarella elnöki dolgozószobája is. Aki a palota kertjeit, a hintógyűjteményt és az elnöki testőrök, a corazzierik egyenruha-gyűjteményét is látni akarja, annak 10 euróba kerül a belépőjegy.

A Quirinale-domb már az ókorban is be volt építve. Az 1583-ra elkészült palota 1870-ig a pápák egyik római rezidenciájaként szolgált. A Quirináléban harminc pápa lakott, utolsóként IX. Pius. Az olasz egyesülést követően az olasz királyi család palotája lett, 1946 óta pedig az olasz köztársasági elnök otthona és hivatala. A több mint száztízezer négyzetméter kiterjedésű épület a világ hatodik legnagyobb palotája, valamint a második legnagyobb elnöki palota. A Fehér Ház hússzor kisebb nála.

(MTI)