2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Nádasdy Ferenc Múzeum - Sárvár
A múzeum a Nádasdy Vár épületében található.
Cím: 9600, Sárvár Várkerület 1.
Telefonszám: (95) 320-158
Nyitva tartás: K-Szo 9-17
2015.07.24.
16. század, 17. század, hír, századok, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mi vagyunk a huszárok címmel nyílt meg ismét Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, amely csütörtöktől a sárvári Nádasdy Múzeumban megújult, kibővült és az eddiginél is izgalmasabb anyaggal várja a látogatókat.

A tárlat a magyarokra legjellemzőbb fegyvernem, az egykori huszárezredek ruházatát, fegyverzetét, dokumentumait és használati tárgyait mutatja be, a kiállításon kiemelt szerepet kapnak a személyes történetek, amelyek által a látogatók megismerhetik a hajdani huszárezredek életét.

A megújított állandó kiállítás méltó módon őrzi a huszárok emlékét, de szavai szerint a Nádasdy-vár felújítása nem ért véget, hiszen a sárvári vár bekerült abba a programba, amelynek forrásait felhasználva 2018-ban egy 750 millió forintos állagmegóvó, rekonstrukciós és turisztikai célú felújítás kezdődhet el a történelmi műemlék épületegyüttesben, a munkálatok várhatóan 2019-ben be is fejeződhetnek.

Takács Zoltán Bálint, a sárvári múzeum igazgatója a kiállítás megnyitója előtt elmondta: az első, huszárokat bemutató időszaki kiállítást 1984-ben nyitották meg, majd 1988-ban elkészült az első állandó huszárkiállítás is, amelyet 1998-ban újítottak fel.

Csaknem két évtized után most ismét teljesen megújult, új szerkezet és mondanivalót kapott a tárlat, amelynek anyaga már nem kizárólag az 1688 és 1945 között szolgáló Nádasdy-huszárok emlékanyagát mutatja be, hanem több más huszárezred relikviáival is gazdagodott.

Az anyag összeállításánál a múzeum arra törekedett, hogy ne csak a huszárok történetének fordulópontjait mutassa be, hanem a róluk kialakult kép legfontosabb elemeit is megjelenítse.

A kiállítás szervezői azt szeretnék, ha a látogatókban tudatosulna, hogy a romantikus huszárkép mögött egy fegyelmezett, életét feláldozni kész katona áll.

A kiállítás az eddigi leíró, elsődlegesen kronologikus rendben előrehaladó bemutatással szemben tematikus egységekből áll, amelyeken belül nem az időrend a fő szervező erő, hanem az egyes témák kibontása. Külön témaként mutatja be például a fegyvereket a 16-17. századi magyar vitéz fegyverétől a modern kor hadviseléséig, egy másik témakörben taglalják a huszárságról alkotott kép változásait, külön témakört szentelnek az egyéni sorsok bemutatásának, a világháborúk időszakának, de a huszár és lova kapcsolatának, illetve a huszárok harcmezőn kívüli életének is.

A múzeum szempontjából az igazgató szerint nem elhanyagolható, hogy egy olyan új tárlattal tud megjelenni a kulturális piacon, amely egyediséget jelent számára.

A kiállítás júliusban és augusztusban a megszokott nyitva tartási időt jóval meghaladva látogatható hétfő kivételével naponta 9 órától 21 óráig.

(MTI)