2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Szombathelyi Képtár - Szombathely
A képtár épülete háttérben a volt zsinagógával
Cím: 9700, Szombathely Rákóczi F. utca 12.
Telefonszám: (94) 508-800
Nyitva tartás: Sze-V 10-18
2015.07.09.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Szombathelyi Képtárban csütörtöktől látható Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész gyűjteményes tárlata, amelynek anyaga a későbbiekben alapjául szolgálhat egy állandó kiállításnak is - mondta Czenki Zsuzsa, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese az MTI-nek.

A csaknem száz alkotásból álló tárlatot maga a művész rendezte be, ő választotta ki azt a területet is a szombathelyi képtár első emeletén, amely a későbbi állandó kiállításnak helyet ad - fűzte hozzá.

Czenki Zsuzsa hangsúlyozta: megtiszteltetés a múzeum és a képtár számára, hogy Schrammel Imre, a nemzet művésze Szombathelyet választotta arra, hogy állandó otthont adjon művei jelentős részének, hiszen azok gondozására és kiállítására több intézmény is szívesen vállalkozott volna.

Hozzáfűzte: a művész a Herendi Porcelánmanufaktúra múzeumában lévő alkotásaiból is válogatott néhányat, ezek egy határozatlan idejű letéti szerződéssel szintén hosszabb időre Szombathelyre kerülnek és az állandó kiállítást gazdagítják majd.

Czenki Zsuzsa elmondta azt is, hogy a későbbi állandó kiállítás anyaga folyamatosan bővülhet, változhat, hiszen Schrammel Imre tervei szerint például azoknak az alkotásainak egy része is szülővárosába kerülhet, amelyek jelenleg a kertjét díszítik. Ezeket később a képtárral szomszédos Iseumban állíthatják majd ki.

Gálig Zoltán művészettörténész, a december 17-ig látható időszaki kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat átfogja és bemutatja Schrammel Imre teljes eddigi életútját, láthatóak lesznek például fiatalon készített hollóházi porcelánjai és azok is, amelyeket a kilencvenes évektől a Herendi Porcelánmanufaktúrával együttműködve készített.

Szavai szerint a művek bemutatják azt a kísérletező kedvet, amely Schrammel Imre művészetétére minden korszakában jellemző volt.

A későbbi állandó kiállítás kisebb átalakítások után az év végén vagy a jövő év elején nyílhat majd meg ugyanabban a 400 négyzetméteres kiállítótérben, amelyben a mostani időszaki tárlat is látható.

(MTI)