2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2015.07.06.
állam, hír, II. Világháború, műgyűjtés, művelődés, szabadidő, történelem, törvényhozás, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nácik által elkobzott reneszánszkori műkincset adott vissza jogos tulajdonosainak az oxfordi Ashmolean múzeum, amely néhány évvel ezelőtt egy néhai brit műgyűjtő lenyűgöző gyűjteményét megörökölve tett szert a sötét múltú tárgyra.

A 2012-ben elhunyt Michael Wellby mintegy 500 ritka műkincset hagyott az intézményre, amely története egyik legnagyobb adományaként könyvelte el a gyűjteményt - idézte fel a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldala.

A reneszánsz és barokk tételeket felvonultató kollekció egyik legimpozánsabb darabja egy 1560-ból való sótartó volt, amely egykor európai uralkodók asztalát díszíthette. Amikor azonban az Ashmolean múzeum szakemberei elkezdték felkutatni a tárgy eredetét, kiderült, hogy az intézmény nácik által ellopott műkincset őriz.

Nincs bizonyíték, amely azt sugallná, hogy Wellbyt, aki a nyugat-londoni Mayfairben működtetett ezüstkereskedést, a jóhiszeműségen kívül bármi is vezérelte volna a műkincs megvásárlásakor, annyi azonban biztos, hogy a tárgyat 1937-ben kobozták el zsidó tulajdonosaitól, a pár évvel korábban elhunyt Henry és Emma Budge rokonaitól. A tárgyakat még abban az évben elárverezték Berlinben, és a bevétel a kormányhoz került.

Az Ashmolean múzeum immár visszaadta jogos tulajdonosainak az 500 ezer fontra (223 millió forintra) taksált sótartót, amelyre a Sotheby’s aukciósház e heti árverésén licitálhatnak az érdeklődők.

A néhai Emma Budge végakaratának megfelelően a bevétel azokhoz a gondozóotthonokhoz kerül, amelyeket annak idején zsidó és keresztény idősek számára hozott létre a Budge-házaspár.

Tim Wilson, az intézmény nyugati művészetet bemutató részlegének vezetője az adomány befogadásakor elmondta, hogy ez az egyik legjelentősebb ilyen típusú adomány, amelyet brit múzeum kapott az elmúlt több mint száz évben.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy mivel a gyűjtemény jelentős része az 1940-es évekből, méghozzá német forrásokból származik, így a tárgyak egy részéről a későbbiekben kiderülhet, hogy annak idején a nácik kobozták el őket.

(MTI)