2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2015.07.04.
Laczkó Dezső Múzeum
alkotó foglalkozás, gyermek- és ifjúsági program, hír, I. Világháború, múzeumpedagógia, művelődés, szabadidő, oktatás, rendezvény, tábor, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Amikor 1914-ben eldördült az a bizonyos lövés, és Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös halálos sebet kapott autójában, még senki nem gondolta, hogy a következő négy év 15 millió halottat és hatmillió sebesültet követel majd, köztük számtalan gyermeket. Magyarországon szinte nincs olyan család, amelyiket valamilyen formában ne érintette volna a nagy „világégés”.

Ezek a történések, a bonyolult eseménysorozatok a mai, komfortos körülmények között élő gyerekek számára mára elég nehezen érthetők, különösen még általános iskolás korban. A június 29-től július 3-ig tartó olvasótábor célja az volt, hogy helytörténeti, irodalmi, családtörténeti témák dráma- és múzeumpedagógiai módszerek feldolgozásával „elképzelhetővé”, befogadhatóvá tegye az időben távoli, de nemzetünk, Veszprém és családunk sorsát, jövőjét meghatározó Nagy Háborút.

A tábor során a gyermekek tematikus kultúrtörténeti sétán és kézműves foglalkozáson vehettek részt, múzeumpedagógiai óra során megismerkedtek a Laczkó Dezső Múzeum I. világháborús kiállításával, filmet néztek, irodalmi műveket értelmeztek és dolgoztak fel, ellátogattak a Petőfi Irodalmi Múzeumba és a várpalotai Trianon Múzeumba, valamint saját kiállítást rendeztek az önmaguk által gyűjtött családi relikviák tárgyaiból muzeológus és a kiállításrendező irányítása mellett.

A tábor az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.