2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.07.02.
építészet, fejlesztés, hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Döntött a kormány a Liget-projekt első szakaszáról - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol arról számolt be, hogy kertészeti-tájépítészeti ötletpályázatot írnak ki a Városliget közparkfunkciójának helyreállítása érdekében, továbbá számos épületet felújítanak, és újak is épülnek.
A Városliget 1000 méter magasból
Lázár János az épületrekonstrukciók között említette a Szépművészeti Múzeum megújítását, és jelezte, készek a Műcsarnokot is felújítani, ha szükséges.

Megújul továbbá a Vajdahunyad vára, az állatkert - amely mellett egy úgynevezett biodóm épül -, és a kormány kész együttműködni a fővárossal a Széchenyi-fürdő felújításában is - sorolta.

Megépül a Magyar Zene Háza és a Magyar Nemzeti Galéria új épülete is - erősítette meg a miniszter, aki tudatta: a közlekedési múzeum eredeti épületének helyreállítására ugyancsak biztosítják a szükséges forrásokat.

Tájékoztatott emellett egy új cirkuszközpont megépítéséről az Ajtósi Dürer soron, az MSZMP régi épületeinek helyén.

Lázár János Budapesttel kapcsolatban azt is megismételte, hogy a kormány 52,3 milliárd forintnyi adósságtól szabadítja meg a BKV-t. Ezen kívül 2016-ban 39,5 milliárd forint, 2017-ben 36,5 milliárd, 2018-ban pedig 33,5 milliárd forintot biztosít a BKV működésére. "A félreértések elkerülése végett és Tarlós főpolgármester úr vérnyomásának érdekében mondom, hogy a kormány ezt a döntését a gazdasági miniszter előterjesztésére, Tarlós István és Varga Mihály tárgyalásai alapján hozta meg" - közölte.

A kormány azt reméli, hogy a pénz lefedi a BKV működését, de szívesen segít, ha a főváros nem boldogul a kerületi, illetve az agglomerációs egyeztetésekkel - tette hozzá.

A családok támogatásával kapcsolatban Lázár János azt is mondta, hogy ha jelentős az érdeklődés az új otthonteremtési program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, a kormány elszánt a rendelkezésre álló keret felemelésére.

A Miniszterelnökség vezetője példátlannak tartotta a hazai joggyakorlatban a héten elfogadott családi csődvédelmet, ami 100 ezer bajba jutott családnak jelenthet kiutat az adósságcsapdából. Ezek a családok nem tudtak élni a korábbi adósmentő intézkedésekkel, ugyanakkor az otthonuk elvesztése fenyegeti őket - hívta fel a figyelmet.

Kifejtette, hogy a magáncsődbe belépők a következő 5 évben vagyonfelügyelő bevonásával, szigorú szabályok mellett törleszthetnek. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a felelősséget egyetlen devizaadóstól sem vállalja át az állam, de mindenkinek segít, aki bajba jutott.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány kifejezetten üdvözli - és a társadalom szempontjából hasznosnak ítéli - a Kúria tényleges életfogytiglanról szóló jogegységi döntését. A bírói testület az összes hazai és nemzetközi szabályt elemezte és arra jutott, hogy semmi nem tiltja és nem akadályozhatja Magyarországon a büntetés kiszabását és alkalmazását - idézte fel Lázár János.

(MTI)