2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.07.02.
hír, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A magyar néplélekben a tárogatók hangját évszázadok óta a magyar szabadság hangjával azonosítják - jelentette ki Kövér László az 5. Tárogatós Világtalálkozó megnyitóján szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján.

Az Országgyűlés elnöke a helyi református templomban tartott ünnepségen a fúvós hangszer jelentőségét méltatva elmondta, hogy évszázados közösségi tapasztalat, amikor feltámadt a magyar szabadságvágy, ott mindig felcsendült a hangja, amikor pedig a magyarok szabadság hangját elfojtották, akkor "elnémult és üldözötté vált" a tárogató is.

"A történelem során hadi hangszerből népi hangszerré vált, ugyanis a magyarok soha nem tartoztak azon szerencsés népek közé, ahol a szabadságért csak a katonáknak kellett harcolniuk" - fogalmazott a házelnök.
Kövér László Jókai Mór szavait idézve "fortélyos" hangszernek nevezte a tárogatót, amely "ha nem hozzáértő szólaltatja meg, olyan hangot ad rajta, mint mikor a kutyának a farkára taposnak, de aki kitanulta a módját, mindent a leggyöngédebb szívhez szóló hangokon tud eljátszani rajta".

A régi dallamok úgy hangzanak belőle, hogy az embernek eszébe jut édesanyjának dajkadala és édesapjának temetésén szólt ének, fáj és jólesik egyszerre. Nekieresztve hangját harsogó zenéje oly hatalmas riadót ad, aki hallja, azt hiszi, ott jönnek honfoglaló őseink - elevenítette fel az író szavait az Országgyűlés elnöke.

Kövér László emlékeztetett, a Rákóczi-szabadságharc hangszerét annak befejezése után a hatalom begyűjtette és összetörette, egy példány azonban megmaradt a budapesti Nemzeti Múzeum számára. Megjegyezte, ennek fújásához - Jókai feljegyzései szerint - csak egy ember, a Tilinkós Nagy Jakab értett.

Elmondta, hogy a magyar szabadság eltiprása után mindig maradt a külső vagy belső bujdosásra kényszerített magyaroknál egy tárogató, amelynek hangja újra és újra vigaszt, erőt és reményt adott. A tárogató ezért "veszélyes jószág", akiket a történelem során zavart a magyarok szabadsága, azok nem bírták és nem bírják elviselni a tárogatót - hangoztatta Kövér László.

Kultúrtörténeti értékei mellett ez tény még egy alapos indokot szolgáltatott arra, hogy a tárogató hungarikummá váljon - tette hozzá.

Kövér László a világtalálkozóra érkezett művészekhez szólva úgy fogalmazott: a tárogató hangját és üzenetét ma már nemcsak a magyarok, hanem a Kárpát-medencei szomszédjai és a nagyvilág számos más országában élők közül sokan értik és értékelik.

Ez azt jelenti - folytatta - , hogy Vaján olyan tárogatósok gyűltek össze, akik úgy gondolják, hogy minden nemzet kultúr- és zenetörténeti öröksége egyben egyetemes kulturális érték is. Nemzeti kultúrák nélkül nincs nemzeti azonosságtudat, nincs időtálló nemzeti teljesítmény, utóbbi nélkül pedig nem lehet sikeres egyetlen nemzeti együttműködési forma vagy szervezet sem - rögzítette a házelnök.

A tárogató hangja múltról, jövőről, magyarokról, Magyarországról, Európáról is szól mindazoknak, akiknek "van füle a hallásra, és nyitott szíve a szépre" - zárta beszédét Kövér László.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszédében kiemelésre, nemzeti megkülönböztetésre méltó értéknek nevezte a tárogatót, amely magyarságra utaló tulajdonságaival, különlegességével, kiváló minőségével és egyediségével a magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik.

Az ünnepségen az Országgyűlés elnöke mellett részt vettek a térség országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlés tisztségviselői, valamint a környékbeli települések polgármesterei is.

Nagy Csaba, a világtalálkozót szervező Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke a hangszer történelmét felidézve elmondta, hogy a világtalálkozó résztvevői a csütörtöki közgyűlésükön hoznak majd döntést arról, hogy a tárogató a nemzeti összetartozás jelképe legyen.

Az öt napon át tartó 5. Tárogatós Világtalálkozóra száznegyven résztvevő érkezik a szomszédos országokból, többek között Angliából, Csehországból, Németországból, Norvégiából, Lengyelországból, Svájcból, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. A találkozón mesterkurzusokon vehetnek részt a tárogatósok, a találkozót követően a zenészekből alakuló nemzetközi tárogatós együttes kilenc hangversenyből álló koncertkörútra indul.

(MTI)