2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Esterházy-kastély - Tata
Esterházy-kastély, Tata
Cím: 2890, Tata Kastély tér 1.
Telefonszám: 708-106
2015.06.29.
agyagművesség, kerámia, hír, Iparművészet, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Herendi Porcelánmanufaktúra kétszáz évet átfogó alkotásaiból nyílt állandó kiállítás hétfőn Tatán a felújított Esterházy Kiskastély földszintjének három termében.

Tata és Herend egy éve kötött együttműködést, mivel a porcelángyárat felvirágoztató Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját - emlékeztetett a megnyitón a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.
Simon Attila elmondta, hogy a főúri környezet méltó helyszín a herendi porcelánok bemutatására, amelyek egy főúri szoba, egy női szoba és egy ebédlő berendezési tárgyain, valamint a szobák tálalószekrényeiben jelennek meg.
A vezérigazgató hozzátette, hogy a jövőben elképzelhető, hogy Tatán herendi porcelánokat árusító üzlet nyíljon a bolthálózat 13. tagjaként.

Az enteriőrt a Kuny Domokos Múzeum bútorgyűjteményéből rendezték be, a tárgyakat Papp Kinga Enikő restaurálta. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a világ legnagyobb, kézműves jellegét megőrző porcelánkészítő társasága, ahol 800 ember dolgozik, termékeik hatvannál több országba jutnak el.

Az Esterházy-család 1784-ben épült, Kiskastélynak nevezett, copf stílusú nyári lakját uniós forrásból és saját erőből újítatta fel az önkormányzat. A műemlék épület emeletén az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, valamint a tatai Angolpark történetét mutatják be tablókon és videókon.

(MTI)