2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.06.28.
hír, hungarikumok, rendezvény, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 5. Tárogatós Világtalálkozóra várják július 1. és 12. között a hangszer művészeit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vajára.
Tárogatós világfesztivál Vaja, 2015
Nagy Csaba, a találkozót rendező Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke az MTI-nek elmondta: a szerveződés fogja össze a tárogatón játszó magyar és külföldi zenészeket, s minden évben országos, míg öt évente világtalálkozót rendeznek.

Az idei 5. Tárogatós Világtalálkozó két részből áll, július 1. és 4. között a vajai Vay Ádám Múzeumban, illetve a kisváros református templomában rendezik a programot, míg július 5. és 12. között hangversenykörútra indul a résztvevőkből alakuló nemzetközi tárogatós együttes.

Vaján szakmai képzési program, egyéni és csoportos bemutatkozási lehetőségek várnak a résztvevőkre, neves tárogatóművészek tartanak mesterkurzusokat, továbbá ismertetik a tárogatókutatás legújabb eredményeit, valamint kiállítást rendeznek tárogató- és fúvókakészítőknek.

A négy napos vajai program után a résztvevőkből megalakítanak egy nemzetközi tárogatós együttest, amely koncertkörútra megy. Az ország nyolc településén lép fel a zenészcsoport, közte Budapesten is. A fővárosban, a Budai evangélikus templomban lesz a hangverseny, július 8-án.

A további fellépő helyek: Nyíregyháza, Szerencs, Gyöngyöspata, Pécs, Siklós, Nagyharsány és Balatonföldvár. Az 1703-1711. közötti Rákóczi-féle szabadságharc híres hangszerének tartott tárogató megszólal a többi között a szerencsi és a siklósi várban, valamint a nyírségi Sóstói Múzeumfaluban is.

Nagy Csaba megemlítette még, hogy a tárogatót magyar hangszerként ismerik az egész világon. S a tárogató a Magyar Értéktárban kiemelt nemzeti érték címet kapott, 2014 decemberétől a hungarikumok egyikének számít.

Az 5. Tárogatós Világtalálkozó fővédnöke Kövér László, az országgyűlés elnöke.

(MTI)