2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Cím: 1014, Budapest Szent György tér 2.
Telefonszám: (1) 201-9082
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.06.25.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Június 28-án zár a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A természet igézete című kiállítása, amely először mutatja be átfogóan hazáján kívül a 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mestere, Csi Paj-si (Qi Baishi) életművét.

A nagyszabású tárlat 110 festményt vonultat fel, túlnyomórészt a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből, de érkezett néhány munka a budapesti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból is - közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Galéria.

Csi Paj-si (1864-1957) eleinte fa- és pecsétfaragóként szerzett komoly hírnevet, és csak élete derekán fordult a festészet felé, madarakat, virágokat ábrázoló képeivel, merész és ötletes színhasználatával azonban kitágította a hagyományos kínai piktúra kereteit.

Főként az élet apró jelenségei érdekelték, a környezetében látott egyszerű motívumokat örökítette meg: virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket, állatokat, köztük leginkább rákokat, halakat, békákat és rovarokat. A kalligráfiát is nagy hangsúllyal használta kompozícióiban.

A Budapesten bemutatott munkáin jól nyomon követhető festészetének alakulása. Tájképei és figurális alkotásai mellett a kiállítás gerincét életművének legfontosabb szakasza, az időskori stílusváltás remekeinek számító növény- és madárábrázolások képezik - tájékoztatott az MNG.

A Nemzeti Galéria kiállítása június 25-én tárlatvezetéssel is megtekinthető.

(MTI)