2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1083, Budapest Ludovika tér 2-6.
Telefonszám: (1) 210-1085, (1) 303-6193
Nyitva tartás: H, Sze-V 10-18
2015.06.19.
biológia, hír, múzeumpedagógia, művelődés, szabadidő, oktatás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Magyar Természettudományi Múzeum vándor természetbúvár-teremmé alakított kamionja május közepétől június közepéig járta az országot, ezalatt 11 helyszínen több ezer gyerek és felnőtt ismerhette meg jobban a mindenkit körülvevő természetet a muzeológusok segítségével.

"A projekt célja, hogy a lakókörnyezet élővilágát megpróbáljuk közelebb hozni a családokhoz, gyerekekhez" - mondta el Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója a projektet lezáró pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

Kifejtette, hogy a program során kivitték a múzeum szakértelmét, gyűjteményének egy részét és a természet megismerésének technikáit, módszereit a vidéki városokba, és helyben próbálták meg felkelteni a gyerekek és a felnőttek érdeklődését környezetük élővilága iránt.

Kiemelte: a program segítségével egyrészt a múzeum tevékenységét is jobban be tudták mutatni az ország lakosságának, másrészt igyekeztek felkelteni az emberekben az őket körülvevő természetet és élővilág megismerése iránti vágyat.

Az igazgató elmondta, terveik szerint a programot a későbbiekben szeretnék folytatni, és még több városba, településre elvinni a múzeum továbbfejlesztett kamionját.

Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy a Föld lakosságának túlnyomó többsége városokban él, így egyre jobban eltávolodik a természettől, amelyet ezáltal egyre kevésbé ismer és ért meg, sokszor fél is tőle. Ezért a "guruló múzeumnak" az egyik kiemelt célja és feladata az volt, hogy a múzeumi eszközök, tárgyak, preparátumok, játékok segítségével az intézmény szakemberei bemutatták a résztvevőknek a körülöttük élő világ rejtettebb oldalát.

A kamion mellé kitelepült sátrakban játékra hívták az érdeklődőket, akiknek megismertették például, hogy a denevérek, nyestek, vagy a verebek milyen "túlélő túra" árán tudnak csak visszajutni saját otthonaikba, de kiderült a foglalkozásokon az is, hogy miért sima a macska és miért "érdes" a kutya szőrének tapintása, milyen növények és állatok okoznak és miért allergiát, valamint szó volt a talajban lévő, szabad szemmel sokszor alig látható sokszínű életről is.

A kamion Mosonmagyaróvár, Tabajd, Szombathely, Veszprém, Dévaványa, Miskolc, Gyöngyös, Vászoly, Kecskemét és Szeged után tért vissza Budapestre.

A program leglátogatottabb helyszíne Dévaványa volt, ahol a város összes iskolása és óvodása megfordult a kamionban - emelte ki a projektvezető.

(MTI)