2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Károlyi-Kastély - Füzérradvány
A kastély épülete
Cím: 3993, Füzérradvány Kossuth L. utca 4/a
Telefonszám: (47) 370-036, (1) 202-6288
Nyitva tartás: V.1-X.31.: Sze-V 10-18
2015.05.27.
hír, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Befejeződött Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély csaknem 90 hektáros parkjának rekonstrukciója, a munka 250 millió forintba került, a parkot szerdán adták át.
Füzérradvány, Károlyi-kastély
Zay Adorján, a területet kezelő Északerő Zrt. vezérigazgatója az eseményen azt mondta: Füzérradvány, a Hegyköz és egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legfontosabb kulturális emléke a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a hozzá tartozó, országos természetvédelmi oltalom alatt álló park.

Hangsúlyozta, hogy a múlt örökségeinek megőrzésén túl turisztikai létesítményekre van szükség ahhoz, hogy a természetjárókat, túrázókat, kirándulókat egy vidékre vagy egy településre csalogassák, ráadásul olyan attrakciók kellenek, amelyek ott is tartják őket.

Egy-egy kistérségnek komoly kitörési lehetőséget jelenthet egy ilyen beruházás - tette hozzá.

A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója című uniós pályázaton az Északerdő Zrt. 250 millió forintot nyert.

A beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, amely egyebek mellett tartalmazta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását is.

A kivitelezést a Pilisi Parkerdő Zrt. végezte. A munkálatokat fakivágással és bozótirtással kezdték meg; a tájidegen, agresszív, nem védett növények ritkításával és irtásával újra biztosított a védett és őshonos fajok élettere. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétány-hálózatot, és felújították a park hat hídját, miként a terület bevezető útját szegélyező Fenyves-allét is. A park vízrendszerének újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is.  

Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló park őshonos és telepített növényfajoknak egyaránt otthont ad, az Északerdő a terület nagyobb részének, a mintegy 65,8 hektáros úgynevezett külső parknak a vagyonkezelője.

A szerdai rendezvényen Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is, mintegy hárommilliárd forintból, miként másfélmilliárd forintból megújul a füzéri vár is.

Mindezen beruházások azt jelentik, hogy nő Zemplén és a Hegyköz turisztikai-idegenforgalmi vonzereje - tette hozzá.

(MTI)