2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.05.27.
hír, konferencia, rendezvény, szakmai program, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Harmadszor rendezik meg Egerben a Music Hungary konferenciát. A magyar zeneipar, a könnyűzene szakmai találkozóját csütörtökön és pénteken tartják.

A Music Hungary elsősorban azt vizsgálja, miként lehet a magyarországi zenepiac lehetőségeit minél jobban kiaknázni. A résztvevők áttekintik a nemzetközi példákat is, az idei vendég a svéd zenész szakszervezet képviseletében Per Herrey, aki 1984-ben a Herreys együttes tagjaként megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

A Music Hungary a Sziget Szervezőiroda és a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület együttműködésében valósul meg.

Tavaly átfogó kutatás készült a magyar zeneiparról, annak nemzetgazdasági jelentőségéről, nemzetközi összehasonlításokba helyezve. A mostanra elkészült friss jelentést a konferencia első panelében csütörtökön az iparág szereplői vitathatják meg. Ezt követően szó lesz a közönség, az oktatás szerepéről a zenében - e rész meghívott előadói között lesz Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára -, a zeneipari befektetések lehetőségeiről, az őszi budapesti World Music Expóról (Womex), az európai uniós kreatív ipari koncepcióról és támogatási formáiról - Navracsics Tibor magyar biztossal -, a zenei üzletfejlesztési feladatokról, a fesztiválokról, valamint a zeneipar és a nemzetgazdaság összefüggéseiről - meghívott előadó Andy Vajna kormánybiztos és Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár is.

A pénteki második napon téma lesz az internet egyre szélesebb felhasználásának hatása a magyar zenei kultúra terjedésére - jelen lesz Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos -, a kormányzat és a könnyűzene viszonya - L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárral és Gerendai Károly Sziget-ügyvezetővel -, a Cseh Tamás Program eddig eredményei és további lehetőségei a pályázók, nyertesek, finanszírozók és az állam képviselőinek részvételével. Végül az idén tavasszal elindult Petőfi TV kapcsán a résztvevők azt vizsgálják meg, milyen felületeken tud ma megjelenni a könnyűzene a szélesebb közönség felé.

A kétnapos konferencia előadói között számos zenész - Lukács László, Czutor Zoltán, Németh Róbert, Deniz, Lovasi András, Frenreisz Károly, Mr. Busta -, és zenei szakember - Liber Endre, a Womex főszervezője, Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, Bognár Attila, az A38 hajó vezetője vagy a Design Terminál képviseletében Böszörményi Nagy Gergely - szerepel.

A Music Hungary helyszíne az egri Losonczy-völgyben található Bolyki Pincészet. A résztvevők megtekintik a városban nemrég nyílt Beatles múzeumot is.

A rendezvényt követően ugyanott, a Losonczy-völgyben péntektől háromnapos könnyűzenei fesztivál kezdődik. A Feszt! Egert másodszor rendezik meg, a fellépők között lesz például a Tankcsapda, a Quimby, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Péterfy Bori & Love Band, a Heaven Street Seven vagy a Vad Fruttik.

A Feszt!Eger részeként tartják pénteken és szombaton az Éter tehetségkutató fesztivált.

(MTI)