2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.05.24.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ereklye- és emlékmúzeumot hoz létre a székely nemzetgyűlések helyszínén, Agyagfalván az Agyagfalva 1848 Alapítvány - hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Antal István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője, az alapítvány elnöke elmondta, a kivitelezés a kezdeti stádiumban van, elkezdték a gyűjtést, az alapanyag 30-40 százaléka összegyűlt, jövő héten például gerendaadomány érkezik. Bíznak benne, hogy a beruházást két éven belül megvalósíthatják - jegyezte meg.

Jogos igénye ez a múzeum egész Székelyföldnek - hangsúlyozta Antal István. Hozzátette: a kiállítás anyaga megvan, ahhoz hozzájárul a Székely Nemzeti Múzeum, a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a marosvásárhelyi múzeum is.

Antal István közölte, az alapítvány dolga az, hogy a 100 ezer eurót összegyűjtse.

A műsorban elhangzott az is, hogy a múzeum a Székelyudvarhelyhez közeli Agyagfalván a székely kiállásra emlékező szoborcsoport mellett épülne fel. 1848 őszén itt határoztak a székelyek a magyar kormány melletti kiállásról, és ez a nemzetgyűlés jelentette a székelység csatlakozását a szabadságharchoz.

1506-ban a székely nemzetgyűlés itt alkotta meg a nemzet törvényeit.

(MTI)