2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.05.21.
PReport
festészet, hír, képzőművészet, Múzeumok Éjszakája, néprajz, orvostudomány, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több mint 20 fővárosi és közel ugyanennyi vidéki helyszín kínál erdélyi tematikájú programot az egy hónap múlva, június 20-án megrendezendő Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén lehetett először egy kiemelt tematikához kapcsolódóan programot szervezni, és így csaknem félszáz, erdélyi témájú eseménnyel találkozhatnak majd ezen az éjszakán a látogatók. A múzeumokat, kiállítóhelyeket, kulturális intézményeket felkeresők képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai programok közül is választhatnak majd.

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, és ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat, de – az eddigiektől eltérően – ezúttal kiemelt tematika is színesíti a kínálatot. Az „Élő Erdély” téma lehetőséget ad az intézményeknek, hogy erre fűzzék fel aznapi programjaikat, újabb kapcsolódási pontot találva egymással és a téma iránt érdeklődő közönséggel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a gyűjtemények sokszínűen, profiljukhoz illően kapcsolódjanak a tematikához.

Erdély középpontba állításának aktualitását az adja, hogy két országos múzeum is ehhez kapcsolódó kiállítást mutat be ebben az időszakban: a Magyar Nemzeti Galériában augusztus végéig látható a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás, a Néprajzi Múzeumban pedig A székelykaputól a törülközőig. Szinte Gábor gyűjtései című tárlattal találkozhatnak a látogatók.

A kiemelt témához kapcsolódó intézmények a Múzeumok Éjszakáján változatos programokat kínálnak. A Várkert Bazárban Erdély madártávlatból című fotókiállítás nyílik ezen az estén, amelyet Orbán János Dénes kolozsvári költő estje követ. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban Az elfojtott szerelem motívumai címmel erdélyi népdalokat hallhatnak majd az érdeklődők az Izgalom biológiája című kiállításhoz kapcsolódóan. A Róth Miksa Emlékház Róth Miksa legszebb erdélyi alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Kultúrpalotától a temesvári Szeminárium épületében látható művekig. A Postamúzeumban Postaépítészet Erdélyben címmel nyílik kiállítás, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumban pedig Pénzügyőr szolgálat az erdélyi határon témában tartanak előadást.

A Néprajzi Múzeumban erdélyi mesterségek mutatkoznak be, és erről szóló néprajzi filmeket is vetítenek ezen az estén. A Műcsarnok Metamorphosis Transylvania című kiállítással készül erre az éjszakára, de izgalmas programmal csatlakozik a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár is – ez utóbbiban többek között Mária Terézia azon aranypecsétes oklevelét is bemutatják, amelyben fejedelmi rangra emeli Erdélyt. A Magyar Nemzeti Galéria programjai közt szerepel gasztrosarok, ahol erdélyi ételeket kóstolhatnak majd a látogatók, de erdélyi témájú gyerekprogramokat, tárlatvezetéseket, filmvetítést is műsorra tűznek a szervezők. Többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Írószövetség és a Holokauszt Emlékközpont is szervez ilyen programokat a Múzeumok Éjszakáján.