2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.05.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól – értesült a Háárec izraeli újság.

A szokatlan csínytevésre úgy derült fény, hogy egy jeruzsálemi nő múlt héten egyik esti kutyás futásán egy Jeruzsálem melletti erdőben frissen kiásott régi kőszerkezeteket vett észre, azonban az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) figyelmeztető táblái nélkül.

Értesítette a gyanúsnak vélt ásatásról a régészeti hivatalt, mivel Izraelben nekik van csak joguk a föld mélyéről régiségeket feltárni, azokat tanulmányozni és elhelyezésükről dönteni.

Az archeológusok kivonultak a terepre, ahol legnagyobb döbbenetükre egy 1400 éves szőlőprés nemrég feltárt maradványaira leltek, amit ismeretlenek óvatosan és módszeresen ástak elő a föld alól, noha azon a területen ilyesmire senki sem kapott engedélyt.

Figyelni kezdték a helyszínt, ahol hamarosan egy 13 éves ultraortodox fiú jelent meg, aki büszkén elmesélte, hogy barátaival rajonganak a régészetért, és ők tárták fel a kőből épített egykori szőlőprést a Neve Jakov nevű ultraortodox lakónegyedtől nem messze lévő helyen.

Amit Ram régész, a jeruzsálemi helyszínek felelőse szerint a gondos munka alapján nyilvánvaló volt, hogy nem rablók munkálkodtak az ötször öt méteres, kőbe vájt építmény körül, amely valamikor a négyzet alakú mélyedésbe gyűjtött szőlő levét a bevésett kőárkokon egy tartályba vezette.

A hatodik vagy hetedik századból származó présről egyelőre nem tudják, vajon a kései bizánci vagy a korai muszlim korban épült-e. Ebből a korszakból a virágzó mezőgazdasági termelésnek már több nyoma is előkerült, köztük egy ennél nagyobb, 6,5-ször 16,5 méteres szőlőprés Jeruzsálemtől negyven kilométerre délre.

Ram szerint a jeruzsálemi amatőr feltárás egyrészt az érvényes törvények alapján bűntettnek tekinthető, másrészt a lelkes fiúk teljesen ártatlanul követték el. Azonban a hozzá nem értők által végzett régészeti feltárásoknál fontos információk veszhetnek el, s ezért azonnal jelenteni kell a hatóságoknak, ha valaki Izraelben régiségeket talál. Később akár kamaszok is részt vehetnek a szakemberek felügyelete mellett végzett ásatásokon - hangsúlyozta a Háárecben a hatóság képviselője.

(MTI)