2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2015.05.19.
festészet, fotóművészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Frida Kahlo mexikói festőnő mintegy ötven éven át elzárt, színpompás ruhatáráról és személyes tárgyairól készített fotográfiákból nyílt kiállítás a londoni Michael Hoppen Galleryben.

Kahlo férje, a művész Diego Rivera mexikóvárosi otthonuk egyik szobájában őrizte felesége holmiját az asszony 1954-ben bekövetkezett halála után. A férfi azt is meghagyta, hogy csak saját halála után 15 évvel nyithatják ki a helyiséget.

Így is történt. Rivera 1957-ben halt meg és a szoba végül egészen 2004-ig zárva maradt, amikor a házaspár régi házában működő Frida Kahlo Múzeum elkezdte katalogizálni a szoba tartalmát és felkérte Mijako Isiucsi japán fotográfust, hogy készítsen felvételeket a több mint 300 tételről.

A nagyközönség most ezeket a fényképeket veheti szemügyre a londoni galériában. A képek a 47 évesen elhunyt Kahlo fűzőit, cipőit, napszemüvegeit, a gyermekbénulás és egy tragikus buszbaleset testi következményeinek elrejtésére használt színpompás ruhadarabjait és díszített műlábát örökítik meg.

"Kicsit ideges voltam, amikor szemtől szembe kerültem a holmijaival, de aztán egyre inkább úgy éreztem, mintha képes lennék kommunikálni Kahlóval" - mondta Mijako, aki korábban a hirosimai atomtámadás áldozatainak személyes tárgyairól készített felvételeket. A japán fotósnak három hetébe telt a képek elkészítés, amelyeket könyv formájában is publikált.

Az érdeklődők július 12-éig kereshetik fel a Michael Hoppen Gallery új tárlatát.

(MTI)