2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.05.15.
alkotó foglalkozás, családi program, hír, koncert, Múzeumok Majálisa, rendezvény, tánc
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több mint 110 intézmény mutatkozik be a 20. Múzeumok majálisán szombaton és vasárnap a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A múzeumi világnaphoz kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal is várják az érdeklődőket, valamint átadják az év múzeuma és az év kiállítása díjakat.

Kiss Nóra főszervező a majálist beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget.

A múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern 20. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra. A főszervező kiemelte: idén is az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) múzeumi világnapjához és mottójukhoz, a Múzeumok a fenntartható társadalomért gondolathoz csatlakoznak. Mint mondta, megmutatják, hogy a múzeumoknak is van hozzáadott értékük a fenntartható társadalomhoz, hiszen a múzeum ma már nemcsak a műtárgyakról szól, hanem olyan közösségi tereket is jelent, amely minőségi szórakozást kínál és olyan helyet, ahol bárki alkothat, kreatívkodhat és tanulhat is.

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgató-helyettese kiemelte: a Múzeumok majálisával a megújulást, a frissességet, a modernitást és a régiséget összekötő hagyományt szeretnék folytatni és megmutatni, hogy a múzeumok alapvető és fontos szerepet játszanak a társadalomban. Hozzáfűzte, hogy ma már a 20. század is a múlt részévé vált, ezért a 20. Múzeumok majálisa a 20. századra koncentrál a RE: 20/20 A tegnap történelme, a jövő embere témakörben. Az első világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódva a MNM időszaki kiállítása bemutatja azt a változást, amely a boldog békeidőktől egészen a trianoni katasztrófáig vezetett - tette hozzá.

Az Elsodort világ. Plakátálmok 1910-1920 című időszaki plakátkiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedének színes magyar plakátterméséből nyújt válogatást, bemutatva a háború előtti évek mindennapjait, a harcterek valóságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést, mindezt az utca plakátjainak változásán, a közhangulat formálódásán keresztül.

Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: szombat délután adják át az MNM Dísztermében a múzeumi szakma rangos elismeréseit. Az év múzeuma 2014 cím elnyerésére 8 intézmény jelentkezett, melyek közül egy nem nyújtotta be a kért anyagokat, így a berettyóújfalui Bihari Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, a Sziklakórház Atombunker Múzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum áll versenyben. Az év kiállítása pályázatra 14 intézmény nevezett be, a második körbe hat tárlat került be.

A Múzeumok majálisán az érdeklődők részt vehetnek vetélkedőkön és kalandjátékokban, kipróbálhatnak egy lábhajtásos Csepel-varrógépet, 19. századi büntetés-végrehajtási eszközöket, magukra ölthetnek parókákat és jelmezeket, megismerkedhetnek egy indián sátor rejtelmeivel, a hengernyomás technikájával és a Monarchia főbb lövegtípusaival. A Civil-negyedben idén 18 kulturális-közösségi, szociális és környezetvédelmi irányultságú szervezet várja a látogatókat, az MNM az Élő Múzeum-programmal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és krimiszerűen izgalmas témájú előadásokkal is készül.

A rendezvényen fellép mások mellett Rutkai Bori, a Group N'Swing, a Buborék Együttes, Dj Panda, a Cabaret Medranóval és a Baltazár Színház, lesz sétáló koncert, biztonságtechnikai túra és kőkutató múzeumkerti séta is.

(MTI)