2020.07.10.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Kőmíves Kelemenné - őrségi módra

2020.07.10.
Janus Pannonius Múzeum

Nyolc honvédzászlóalj alakult Pécsett

Széchenyi István Emlékmúzeum - Nagycenk
A múzeum épülete
Cím: 9485, Nagycenk Kiscenki u. 3.
Telefonszám: (99) 360-023
Nyitva tartás: X.1-III.31.: K-V 10-17
IV.1-IX.30.: K-V 10-18
2015.04.29.
hír, műemlékvédelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nyár közepére fejeződik be a nagycenki Széchenyi-mauzóluem felújítása, amelyre a kormány 127 millió forintot biztosított - közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Széchenyi mauzóleum
Kiemelte, hogy a rekonstrukció az utolsó pillanatban kezdődött meg árpilis elején, ugyanis a mauzóleum erősen nedvesedő alagsori része már nemcsak a sírokat, hanem az egész épületet veszélyeztette.

A Nemzeti Sírkert részeként védett mauzóleumban a Széchényi-család sok tagja mellett nyugszik Széchenyi István is.

A politikus elmondta: a család tagjaira "az egész nemzet büszke, életművük nem megosztja, hanem összetartja a közösséget", függetlenül attól, hogy milyen politikai vagy vallási beállítottságúak vagyunk. A nagyjaink előtti tisztelet pedig nemzeti identitásunkat, összetartozásunkat erősíti.

L. Simon László elmondta azt is, hogy a mauzóleum felújításával párhuzamosan a Széchenyi-kastély homlokzatának helyreállítása is elkezdődött, emellett heteken belül lezárul a kastély és a hozzá kapcsolódó épületrészek, parkok egységes vagyonkezelésének kialakítása, amely korábban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében állt.

Az államtitkár hangsúlyozta: tavaly Fertődön mintegy húsz százalékkal emelkedett a látogatók száma, hasonló növekedést szeretnének elérni Nagycenken is.

Az Eszterháza Központ kezelésébe tartozó épületek és parkok következő két évben megvalósuló fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy a fertődi kiskastély felújítása elindult, amelyre csaknem 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre.
Hamarosan lezárul a fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítása, amely az első ütemben mintegy 250 millió forintból valósul meg, majdnem 1,5 milliárd forintból a kastély nyugati szárnyát, 228,6 millióból pedig a középső részen található hercegi lakosztályt újítják fel.

Emellett 76,2 millió forintból az Esterházy-család sírdombjához vezető utat is felújítják.

Gerényi Viktor, a Széchenyi-mauzóleum felújításának műemlékvédelemért felelős műszaki vezetője az MTI-nek elmondta, hogy egy úgynevezett drainrendszert építenek a mauzóleum köré, amely összegyűjti a csapadékvizet és a talajvizet is, hogy a jövőben ne vizesedjen a kripta. Emellett felújítják a homlokzatot és restaurálják a sírok aranyozott feliratait.

(MTI)