2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2015.04.28.
Laczkó Dezső Múzeum
állam, börtön, hír, történet, vártörténet, végrehajtás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
2015. április 27-én a Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum vezetői (Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a törvényszék elnöke és Dr. Somlainé dr. Perémi Ágota múzeumigazgató) együttműködési megállapodást írtak alá az egykori veszprémi várbörtön - 3. (mínusz harmadik) szintjének használata kapcsán.
Várbörtön

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum közös szándéka volt a Vár utca 19. szám alatt található várbörtön épületének, történetének bemutatása egy állandó kiállítás létrehozásával. Az egykori várbörtönt különleges turisztikai alkalmakkor eddig is meg tudták tekinteni az érdeklődők, ám a májusban nyíló állandó kiállítás új lehetőséget teremt a hely hasznosítására.

Az együttműködési szerződés értelmében a várbörtön vagyonkezelője továbbra is a Veszprémi Törvényszék, a - 3. szint használója pedig a Laczkó Dezső Múzeum.

Az „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században” című új állandó kiállítás nem „csak” a várbörtönről mint épületről és érdekességről szól, hanem több izgalmas témát mutat be. A tárlatban látható lesz egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítések várják a látogatókat.

Az új várbörtön kiállítással Veszprém turisztikai, kulturális kínálata izgalmas, különleges, turistavonzó kiállítással gyarapodik.

A tárlatot a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai tervezik és kivitelezik, majd a 2015. május 6-án, szerdán 14 órakor zajló ünnepélyes megnyitó után a kiállításnak otthont adó - 3. szintet a múzeum hasznosítja. A kiállítást csoportos bejelentkezés alapján szakvezetéssel lehet látogatni a törvényszéken előírt munkaidőben, illetve előzetes időpont-egyeztetés alapján.

A kiállítás kurátorai: S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, Szántó Attila mb. igazgatóhelyettes (Laczkó Dezső Múzeum).