2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2015.04.24.
díjak, hír, képzőművészet, Olaszország, szobrászat
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
El Anatsui ghánai származású szobrászművész kapja idén az Arany Oroszlán-díjat életművéért a májusban nyíló Velencei Biennálén.

A rangos képzőművészeti seregszemle szervezőinek közleménye szerint a díj "nem csupán a művész közelmúltbeli nemzetközi sikereinek, hanem a Nyugat-Afrikában alkotó művészek két nemzedékére gyakorolt művészi hatásának elismeréséül is szolgál".

Arany Oroszlán-különdíjban részesül az amerikai Susanne Ghez, aki negyven éven át volt a Chicagói Egyetem Reneszánsz Társaságának igazgatója és vezető kurátora, jelenleg pedig a Chicagói Művészeti Intézet segédkurátora. A méltatás szerint Ghez "kétségtelenül a nemzetközi kortárs művészet egyik legkiválóbb személyisége".

Az Arany Oroszlán-díjakat az idei kiállítás kurátora, Okwui Enwezor "javaslatai alapján" a biennále igazgatói tanácsa ítéli oda Paolo Baratta vezetésével - ismertette az Artnews portál.

A nagyszabású mustra szervezői közzétették a nemzetek pavilonjait értékelő nemzetközi zsűri tagjainak névsorát is. A testület munkájában Naomi Beckwith, a chicagói Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Sabine Bergeweiser, a Salzburgi Modern Művészeti Múzeum igazgatója, Mario Codognato, a bécsi 21er Haus vezető kurátora, Ranjit Hoskote író, kurátor, valamint Yongwoo Lee kurátor, a Gwangju Biennále Alapítvány korábbi igazgatója vesz részt.

A sokoldalú művészeti fesztiválként hírnevet szerzett Velencei Biennále a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, amelyet 1895-ben az akkori modern képzőművészet elismertetésének céljával szerveztek meg első alkalommal. Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálét All the World's Futures címmel rendezik meg május 9. és november 22. között.

(MTI)