2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.04.24.
Magyarországi Tájházak Szövetsége
hír, néprajz, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2015-ben április 25-26-án rendezi meg a Tájházak Napját. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza.
Tájházak Napja
A paraszti kultúrában a nevezetes dátum, április 24-e összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással, a remények szárba szökkenésével. A szövetség ezért is választotta a Szent György napja után következő első szombatot a népi emlékeket őrző kiállítások, az egykori falusi, tanyasi életmódot fölidéző, bemutató gyűjtemények kapunyitására.

Közvetlenül több, mint ötven, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház kap e napon lehetőséget arra, hogy kiemelkedő programmal hívja föl a figyelmet a késő őszig tartó nívós rendezvénysorozatokra. Az eseményhez csatlakozók országszerte kedvezményes, vagy éppen díjmentes belépőkkel várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel
mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

E rendezvény központi helyszíne idén a Hajdúszoboszlói Gazdaház, ahol április 25-én, szombaton 9:30-tól kerül sor a program megnyitójára. Ez a megnyitó egy olyan gazdag programsorozat kezdete, amely lehetőséget kínál az egykori falusi, tanyasi életmód megismerésére, s a hajdani szokások fölelevenítésére.