2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.04.22.
hír, Ókor, orvos- és gyógyszerészet-történet, régészet, történelem, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Levelekből fűzött nyaklánccal enyhítették a másnaposság kínjait a Nílus menti birodalomban, az ókori egyiptomi egészségügyi praktikák a Nagy-Britanniában megjelentetett, harminc orvosi témájú papiruszt tartalmazó kiadványnak köszönhetően ismerhetők meg.

A kötet, sorrendben immár a 80., az úgynevezett oxürhünkhoszi papiruszok újabb válogatását tartalmazza - olvasható a LiveScience hírportálon.

A Kairótól 160 kilométerre délnyugatra, Felső-Egyiptomban található Oxürhünkhoszt, a Hegyesfejű hal városát az Újbirodalom idején alapították. A város lakói több mint egy évezreden át a település határában rakták le a szemetet, köztük a teleírt papiruszokat is, amelyek megőrződtek a hulladékhegyet rétegről rétegre betemető homoknak, valamint a száraz éghajlatnak köszönhetően. Az oxürhünkhoszi papirusztöredékeket két oxfordi kutató, Bernard Grenfell és Arthur Hunt tárta fel 1896-ban, az 500 ezer papiruszt tartalmazó páratlan dokumentumgyűjtemény feldolgozása immár több mint egy évszázada tart.

Az eddigi legnagyobb orvosi témájú papiruszválogatás

Mint Vivian Nutton, a University College London a kötet előszavában kiemeli, a mostani kiadvány az eddigi legnagyobb orvosi témájú papiruszválogatást tartalmazza. A görög nyelven íródott ókori orvosi feljegyzések a legkülönfélébb betegségekkel foglalkoznak. Egy 1900 éves papirusz szerzője szerint a macskajaj kúrálását az alexandriai babér (perzsacsodabogyó/Ruscus Racemosus) leveleiből fűzött nyaklánccal célszerű végezni, bár arról nincs adat, hogy enyhítette-e a "medicina" az alkoholfogyasztás kínjait. A másnaposság gyógymódja mellett a gyűjteményben szerepelnek az aranyeret, a fekélyt, a fogproblémákat orvosolni hivatott terápiák is.

"Szemvíz" recept

Az egyik papirusz tucatnyi szemcseppreceptet tartalmaz. Itt olvasható például az úgynevezett Collyrium (szemvíz) receptje is, amellyel a váladék mosható ki a szemből, s összetevői között rézdarabkák, antimon-oxid, fehér ólom, gondosan átmosott kohósalak, keményítő, szárított rózsaszirom, esővíz, gumiarábikum, zöld máktok nedve, valamint macskagyökér (Valeriana celtica) szerepel. A Collyrium még viszonylag kíméletes készítménynek tűnik egy óegyiptomi szemműtét leírásához képest, amelyben valószínűleg maga a páciens ecseteli, hogy esetében miként korrigálták az úgynevezett entropiumot, a szemhéj befordulását. Ennél az állapotnál a szemhéjszéllel együtt a pillaszőrök is befordulnak, súrolva, irritálva a szaruhártyát. Az állandó dörzsölés miatt a szaruhártya begyulladhat, károsodhat, súlyos esetekben pedig akár a látást is befolyásolhatja.

(MTI)