2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.04.22.
építészet, fejlesztés, hír, iparművészet, népi iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nemzetközi és magyar sztárépítészek beszélnek a Városligetbe tervezett múzeumi negyedben helyet kapó Új Nemzet Galéria-Ludwig Múzeum építészeti terveiről. A pályázat 2015. áprilisi eredménye történelmi mérföldkő a magyar építészet történetében. A Liget sorsa – egy új európai közösségi tér, egy közpark és egy múzeumi negyed egybeolvadásával – világszerte megmozgatta az építész szakma színe-javát: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet.” – nyilatkozta Sigrun Aunan, az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatának egyik első díjasa, a norvég Snøhetta építészeti iroda építésze a tervekről szóló beszélgetésen.
Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum építészeti tervpályázatán első díjat nyert Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) látványterve
A Múzeumcafé rövid videófilmje ITT tekinthető meg.

Világhírű nemzetközi és hazai sztárépítészekkel beszélgettek a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervezett épületéről, amelynek nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázatán két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság. A japán SANAA, illetve a norvég Snøhetta irodák tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri. A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét. A zsűri két második helyezettet is díjazott: a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terveit. „Már önmagában a meghívásos pályázat mezőnye egy történelmi mérföldkő volt a magyar építészet történetében. Hiszen soha ilyen súlyú és jelentőségű építész mezőny nem állt össze egy magyar épület megtervezésének a lehetőségéért való versenyben.”– jelenti ki Baán László, a szakmai bíráló bizottság elnöke.

Az egyik első díjas norvég Snøhetta számos nemzetközi díj nyertese; nevéhez fűződik a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete. „Ők valami olyasmit hoztak be a kortárs építészetbe, amiben egy az északi gondolkodásnak a letisztultsága, nagyon világos, méltán tiszta vonalak, és egyfajta időtlenség van a terveinkben. Ez mind-mind, ennek a legjobbja, benne van az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum terveiben.” – nyilatkozza Baán László a terveikről. Sigrun Aunan, a Snøhetta építészének üzenete a budapestieknek: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet. Nemcsak a tetőt használhatják arra, hogy sétáljanak rajta, hanem a főbejárat szintje is nyilvános, elég lenne bent eldönteni, merre akarunk menni: a múzeumokba, a kávézóba, vagy a könyvesboltba.” Szerinte a lényeg a műalkotások megtekintése: ha elvonná a figyelmünket valami, akkor az nem lenne egy jó múzeum. A tervpályázat másik első helyezettje, a SANAA egy tokiói székhelyű, világhírű, Pritzker-díjas építészeti iroda. Épületeinek világa a hagyományos japán építészetet modern, kreatív formatervezéssel ötvözi, stílusának fő jellemzői az egyszerűség, a súlytalanság, rugalmasság, tágas, nyílt terek. Legkiemelkedőbb munkái a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum és a Louvre-Lens épületei. Terveik az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére új koncepciót tükröznek: egy különös, dekonstruált tér, amely nagyon játékos, hívogató és nyitott.

A második helyezett nemzetközi hírű Nieto Sobejano Arquitectos stúdió nevéhez jelentős spanyolországi múzeum épületek és nemzetközi munkák fűződnek, mint például a córdobai kortárs művészeti központ. A másik második díjazást elért Kossuth-, Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös képviseletében nyilatkozó Vannay Miklós építész a következőkben fogalmazza meg épület koncepciójukat: „A kortárs múzeum egy nemzeti gyűjtemény. A múzeumnak pedig az egy nagyon fontos mondanivalója, hogy minden művész mesét mesél, és abban a mesében részt kell vennie a műalkotás szemlélőjének: egy koherens, egy irányba mutató történetmesélésről tud szólni egy ilyen ház.”

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épület tervei mellett elhangzott egy-két vélemény a Városligetbe tervezett múzeumi negyed koncepciójáról is: „Ezek a múzeumok idevonzzák a turistákat és nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is.” jegyezte meg Marcus Schwarz, a norvég Snøhetta-tól. A sztárépítész azt is elmondta, hogy az egyik projekt, amit a pályázat leadása előtt vizsgáltak, a bécsi múzeumi negyed volt, amely egymástól teljesen különböző, mégis egymáshoz közel eső múzeumoknak ad otthont; ezek kiválóan működnek együtt, hasznot húzva egymás közelségéből. A látogatók olyan múzeumba is bemennek, ahová eredetileg nem tervezték. Ebből minden múzeum profitál.

Rodrigo Louro Flor, a holland Mecano építészeti iroda egyik meghívott pályázója is támogatóan beszélt a múzeumok Ligetbe illesztett terveiről: „Ez megváltoztathatja Budapest központjának az életét. Nem tudjuk még, hány múzeum kap itt helyet, de a múzeumok és parkok közti kapcsolat Hollandiában is létező dolog. Rotterdamban ott van az ún. Múzeum Park, és Amsterdamban is létezik egy park a múzeumok mellett. Ezen a két helyen nemcsak turisták használják ezeket a területeket, múzeumokat, hanem helyiek is nagy számban.”

A nyertes és díjazott tervek, illetve a benyújtott és érvényes pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg.

A Liget Budapest Projekt keretén belül, Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének köszönhetően összesen öt új múzeum épül majd a Városligetben. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Fotó Múzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton.

Érvényes pályázatot a következő 9 építészeti iroda nyújtott be az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatára:

- Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara
- David Chipperfield Architects
- Mecanoo
- Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P.
- Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA)
- Snøhetta
valamint
- a gmp International GmbH Architects and Engineers, Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, ZWP Ingenieur-AG, bogner.cc KG
- a Henning Larsen Architects, Arup Engineering, Gallagher and Associates, Transsolar Energietechnik GmbH, MAN MADE LAND Bohne Lundqvist Mellier GbR
- és a Davis Brody Bond Architects and Planners, Földes Architects, Buro Happold Engineering, Ken Smith Landscape Architect

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázati bíráló bizottság tagjai: Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Roueida Ayache építész, Paula Cadima, az AA London School of Architecture tanszékvezető-helyettese, építész, Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti kritikusa, építész, Eva Jiricna, építész, Juhani Katainen, a Tampere University of Technology építész karának volt dékánja, építész, Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, építész, valamint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész, Finta Sándor, Budapest főépítésze, Füleky Zsolt, építészetért felelős helyettes államtitkár, építész, valamint Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, építész.

Liget Budapest