2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.04.22.
biológia, gazdaság, hír, ipar, nehézipar, ökológia, természetvédelem, környezetvédelem, villamosenergia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Deutsches Museum számos kiállítása közül izgalmas szellemi barangolásra invitál minket az a tárlat, mely az energia témakörét járja körül: a villamos energia termelésének, elosztásának legkülönbözőbb módozatait - a belsőégésű motoroktól az atomenergián át egészen a megújuló energiaforrásokig. Tartsanak velünk egy tartalmas sétára: hiszen amilyen gazdag és hatalmas a tárlat fogadja Önöket a múzeumban, olyan jelentős a kihívás tudósaink számára, hogy megtalálják a módját annak, hogy túlnépesedett bolygónk egyre növekvő energiaigénye a jövőben is hatékonyan biztosítható legyen.
Ez fogadja a látogatókat az "Energia" című kiállításon

Az energia megléte elengedhetetlenül szükséges társadalmunk fennmaradásához. Az emberiség elfogadható áron és minőségben kíván hozzájutni az energiahordozókhoz, s felhasználni azokat világításra, fűtésre vagy akár mobilkommunikációra. Technikai fejlesztéseink szorosan kapcsolódnak az emberiség történeleméhez és ezzel párhuzamosan magához az energiaátalakításhoz is.

Ami mellett mindig is melegedtünk…

Az egyik legfontosabb és első lépés ezen a területen a tűz megzabolázása volt, mely hasznos társa lett az emberiségnek már az őskortól kezdve. Ez az energiaforrás nemcsak meleget és fényt biztosított a körülötte ülőknek, de előmozdította a kultúrák kialakulását, a szerszámhasználatot, sőt még az agyagos mesterség kialakulását is. A hőenergiát mind a mai napig a legfontosabb energiaként tartjuk számon.

A változás szele

A szélenergiát az emberek több ezer éve használják. 1990 óta egyre több szélturbinát telepítenek világszerte - a szárazföldön és a tengeren egyaránt. Tekintettel arra, hogy a hatalmas turbinák tájidegenek, és sokak szerint nem illenek a környezetbe, akadnak szép számmal ellenzői is, sőt ezek a karcsú, nyúlánk, "ártatlannak" tűnő szerkezetek egyesek között még véres politikai ellentéteket is képesek szítani…

A rettegett mumus

Aztán ott vannak még a napkollektorok, illetve a napelemek - amelyek egyre népszerűbbek a "földi halandók" körében is -, és a rettegett "mumus", az atomenergia is, amely amilyen félelmetes, egyben olyan hasznos és gazdaságos energia-előállítási lehetőség. A Deutsches Múzeum interaktív modellek segítségével szemlélteti a maghasadásos energia-felszabadulást, melynek során az Urán 235-s izotópját felhasználva hatalmas hő keletkezik, s a hő segítségével vízgőzt állítanak elő, mellyel turbinákat hajtanak meg, így állítva elő magát a villamos energiát.


Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket, a müncheni Deutsches Museum Energia kiállítása 1.100 (!) négyzetméteren várja Önöket - nagy szeretettel, rengeteg új információval no és persze töménytelen szórakozási lehetőséggel.
Badics-Kotzián Csaba