2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2015.04.22.
hír, őslénytan, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy több mint 100 millió éve élt őshüllő másfél méteres tökéletes állkapocskövületére bukkant földjén egy ausztrál gazda. A fosszília az egyik legteljesebb ilyen maradványa a Kronosaurus queenslandicus nevű tengeri ragadozónak.

A Queensland állam északi részén élő gazda gyomot irtott földjén, amikor belebotlott egy hatalmas alsó állkapocsba. A kövület azért vált láthatóvá, mert a szárazság kiölte a fű nagy részét.

"Néhány követ rugdostam, és a földet vizsgáltam, amikor megpillantottam, és arra gondoltam, Istenem, mit találtam! Olyan tökéletes volt! Olyan volt, mintha néhány héttel korábban ölték volna meg, és a varjak teljesen letisztították" - mondta Robert Hacon az ABC News-nak.

Paleontológusok szerint a kövület a világ legteljesebb Kronosaurus queenslandicus-maradványa, azé az őshüllőé, amely több mint tíz méter hosszú volt krokodilszerű fejjel és négy uszonnyal.

A plezioszauruszok rendjébe tartozó élőlény egy ősi tengeri ragadozó volt, amely az Ausztráliát körülvevő tengerekben élt mintegy 110 millió évvel ezelőtt. Timothy Holland, az őshüllőket kiállító ausztrál múzeum szakembere szerint a kövület egy nem teljesen kifejlett példányé lehet. A fosszília teljessége segíti a szakembereket abban, hogy jobban megismerjék, milyen is volt valójában az ősi ragadozó. A kövület a világ legteljesebb Kronosaurus queenslandicus-állkapcsa.

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/11552174/Farmer-in-Australia-finds-perfect-fossil-of-ancient-sea-predator.html

(MTI)