2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1105, Budapest Martinovics tér 12.
Telefonszám: (1) 261-3586
Nyitva tartás: H-Cs 7:30-16, P 7:30-13:30, Szo 9-16
2015.04.20.
Katasztrófavédelem Központi Múzeuma
biológia, hír, jubileum, katasztrófavédelem, ökológia, polgári védelem, természetvédelem, környezetvédelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az országos gyűjtőkörű Tűzoltó Múzeum, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának jogelődje ez évben ünnepli fennállásának 60 éves jubileumát. A jeles évfordulóra sokrétű - az év eleje óta tartó, és az egész évet átívelő - színes programsorozattal készült maga az ünnepelt.

Ennek kiemelt eseménye volt a „60 éves jubileumi fotókiállítás” megnyitója, mely péntek délelőtt zajlott a múzeum gyönyörűen felújított Nagytermében.

A tárlat a múzeum saját fotótárából készült felvételek segítségével készült, és az elmúlt évtizedek felelevenítésével mutatja be az intézmény fejlődését. A kiállítás megemlékezik a múzeum történetének legjelesebb eseményeiről és mindazokról, akik az intézmény létrehozásában és eredményes működtetésében közreműködtek. A fényképek az eltelt 60 termékeny évet idézik fel, arra törekedve, hogy felelevenítsék a hosszú időszak legfontosabb, legszebb pillanatait, mozzanatait.

Átadták a frissen elkészült, úgynevezett Közönségkapcsolati teret is.

A különálló épületben elvégzett szakipari munkák nyomán új környezetbe költözhetett a múzeum könyvtára, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, és kényelmes helyiség várja a kutatni vágyókat, szakdolgozatukat készítő hallgatókat is.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumát 1955-ben az országos szakmúzeumi hálózat részeként alapították Tűzoltó Múzeum néven. Az 1957-ben megnyílt - azóta többször felújított - állandó kiállítás a tűzvédelem fejlődését mutatja be az ókortól napjainkig: Megismertet a tűz elleni védekezés fejlődésével, a korabeli tűzoltók életével, munkájával, kulturális hagyományaival.

Az első tematikus tűzoltástörténeti gyűjteményt a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre tanszergyűjtemény és házi múzeum céljára az 1900-as évek elején. Ez a bemutató a világháborús bombázások alatt megsemmisült.

A Tűzoltó Múzeum gyűjteményének anyagát az 1954. évi IV. tvr. rendelet alapján elkezdett országos gyűjtés eredményezte, amelyet korábbi kiállítások tárgyaival egészítettek ki. A múzeumot a kőbányai tűzoltóság épületében helyezték el, közel 500 m² területű kiállítóteret biztosítva az állandó kiállítás számára.

A múzeum tematikus gyűjteményi anyagai vidéki kiállítóhelyeken találhatóak.

A múzeum évente kb. tízezer látogatót fogad.

Közülük legtöbben tűzoltók, tűzoltó tanfolyamok hallgatói, kutatók, egyetemisták, általános vagy középiskolások, óvodások, de családosan is sokan megtekintik a kiállítást. Csoportok számára múzeumpedagógiai – interaktív ifjúsági - programokat szerveznek, és már hagyományosnak nevezhető rajz-és irodalmi pályázatot írnak ki. Havi rendszerességgel jelentkezik a múzeum filmklubi programja, melynek törzsközönségét nemcsak tűzoltók, hanem civilek is alkotják. Ennek keretében korábbi, esetleg aktuális káreseteket mutatnak be, vagy éppen ritkán látható dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket vetítenek szakszerű előadások kíséretében.

Munkatársaik szakmai konferenciákon, értekezleteken, kiállítási megnyitókon vesznek részt, múzeumi találkozókon való aktív részvételükkel ápolják a kapcsolatot a többi hazai és külföldi múzeummal, valamint a nemzetközi tűzoltó szervezetekkel.

Az egységes katasztrófavédelem létrejöttével a múzeum feladata kibővült a katasztrófavédelem tárgyi és dokumentációs emlékeinek gondozásával, ennek első lépéseként a polgári védelmi archívum illeszkedett be a gyűjteménybe, majd a közelmúltban elkészült a polgári védelem tevékenységét bemutató tárlat is.