2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2023.06.28.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Július 1-jén indul a PIM KertLabor

2023.06.02.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Egy kényelmetlen ember élettörténete

Petőfi Irodalmi Múzeum - Budapest
© Petőfi Irodalmi Múzeum<br>A múzeum épülete
Cím: 1053, Budapest Károlyi u. 16.
Telefonszám: (1) 317-3611
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.04.14.
hír, irodalom
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kilencven, nagyrészt eddig még kiadatlan verseket tartalmazó kötet jelent meg Váci Mihály (1924-1970) hagyatékából a Kossuth-díjas költő, műfordító születésének 91., halálának 45. évfordulója alkalmából Nyíregyházán.

Karádi Zsolt főiskolai tanár, irodalomtörténész, a kötet szerkesztője sajtótájékoztatón kedden elmondta, hogy az Emléke őrizetlen nyár című összeállítás a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület felkérésére készült, az abban található műveket pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban található, részben feltáratlan Váci-hagyatékból válogatta ki a szerkesztőcsapat.

A kéziratokat őrző mintegy kéttucatnyi doboz az egykor megjelent kötetek anyagát éppúgy tartalmazza, mint a pályakezdő szerző verseit vagy a gyűjteménybe fel nem vett műveket. Az anyagot Juhász Mária, a költő özvegye hagyta a múzeumra.

A szerkesztők nem kritikai kiadást, hanem egy Váci előtt tisztelgő emlékkiadványt akartak letenni az asztalra - mondta Karádi Zsolt. Hozzátette, hogy a kötetben lévő lírai alkotásokat hét ciklusra osztották, ezekben a költő például a szülőföldről, a családról, a szüleiről ír, illetve a szerelemmel és a költői lét kérdéseivel kapcsolatos gondolatokat bont ki.

A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a hagyatékban, illetve a kötetben található versek számottevően nem módosítják, inkább csak árnyalják a Váci Mihályról eddig kialakított portrét. "Számunkra egy rendkívül érdekes, önmagával, a világgal vívódó, a költői lét kérdéseivel folyamatosan küzdő arcképe bontakozott ki, olyan emberé, aki 17-18 évesen már érett költő" - fogalmazott Karádi Zsolt, hozzátéve: a most megjelent kötet Váci Mihály költői világának teljességéhez kíván adalékot nyújtani.

A Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület megalakulása óta azon fáradozik, hogy életben tartsa a "szőke város" szülöttének munkásságát, ez a cél vezérelte az Emléke őrizetlen nyáj című összeállítás kiadását is - emlékeztetett Stick Gyula, az egyesület alapító elnöke a tájékoztatón.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a költő halálának 45. évfordulója alkalmából csütörtökön ünnepi megemlékezést tartanak Nyíregyháza több pontján. Délután háromkor a színház előtt, majd a kulturális központ előtti téren lévő emléktáblánál koszorúzást tartanak, ezt követően pedig bemutatják az új verseskötetet is.

(MTI)