2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

József Attila Emlékhely - Budapest
József Attila Emlékhely, Budapest
Cím: 1093, Budapest Gát u. 3.
Telefonszám: (1) 216-6127
Nyitva tartás: K-P 10-18, Szo-V 10-17
2015.04.11.
hír, hírességek, irodalom, József Attila, rekonstrukció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Átadták a felújított József Attila Emlékhelyet a fővárosban a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján, szombaton.

József Attilát nem lehet korlátok közé szorítani, nem tűri sem a politikai, sem a társadalmi, sem egyéb kategóriákat, sehová sem tartozik, mert mindenhol otthon van. Senki sem sajátíthatja ki magának, mert mindenkié. Elődeinkhez és utódainkhoz egyaránt szól - mondta megnyitóbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A IX. kerületi Gát utca 3. szám alatt, József Attila egykori szülőházában kialakított megnövelt látogatóterű emlékhely és kiállítás költeményein, művészetbölcseleti írásain, kéziratain, fotóin, könyvein, személyes tárgyain keresztül mutatja be a költőt.

Bár József Attila csak három hónapos koráig élt itt, a helyszín szimbolikus jelentőségű - fogalmazott Balog Zoltán. Olyan emlékhellyé válhat, ahova kedvünk lehet ellátogatni, közösségi élettér és színtér lehet, a befogadás és megértés személyessége révén élő kulturális tradícióként jelenik meg - hangsúlyozta a miniszter.

Reméljük, hogy a hely zarándokhellyé válik, ahol mindenki megtalálhatja a maga József Attiláját - mondta beszédében Bácskai János, Ferencváros polgármestere, aki rámutatott: a kerületet érintő városrehabilitációs folyamat elérkezett végre a költő szülőházához is, így európai uniós támogatással megvalósulhatott az emlékhely felújítása mintegy 52 millió forintból.

A Petőfi Irodalmi Múzeum egy éve kapcsolódott be a ház felújításába és a kiállítótér kialakításába. Itt, Ferencvárosban, a költő születésének helyszínén két részre osztottuk a teret, az egyik fél a költő életében fontos konkrét helyszínekkel foglalkozik, míg a másikban azt a szellemi utat igyekeztük megmutatni, végigjáratni a látogatókkal, ami József Attila sajátja volt - mondta el az MTI-nek H. Bagó Ilona, a tárlat kurátora. A kiállítás felújítása és kialakítása a kurátor elmondása szerint mintegy 40 millió forintba került.

A költészet napját 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik Magyarországon az 1905. április 11-én született József Attila költő tiszteletére.

(MTI)