2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.03.30.
évforduló, hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Oroszország nagyra értékeli a magyar kulturális napok megtartását - jelentette ki Mihail Svidkoj, az orosz államfő nemzetközi kulturális együttműködési kérdésekkel foglalkozó különmegbízottja a hétfőn este kezdődő rendezvényt beharangozó moszkvai sajtótájékoztatón.
Vass Lajos és Mihail Svidkoj aláírják az együttműködési jegyzőkönyvet
A magas rangú orosz állami tisztviselő a rendezvénysorozatot a magyar-orosz kapcsolatok fejlődésének nagyon fontos eseményeként értékelte, amely, mint mondta "bizonyos mértékig jelentős pillanat" az európai uniós tagállamokkal folytatott párbeszéd szempontjából is.

Svidkoj méltatta az uniós büntetőintézkedésekkel kapcsolatos "sajátos" magyar álláspontot és azt, "ahogy Magyarország szerint fejlődnie kell a magyar-orosz kapcsolatoknak". Azt mondta, hogy a magyar álláspont Oroszország számára "nagyon fontos és sokat érő". Úgy vélte, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben kedvező jelnek, reménykeltő eseménynek tekinthető a magyar kulturális rendezvénysorozat megtartása Oroszországban. Megfigyelők szerint az orosz elnöki különmegbízott a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati büntetőintézkedések, az Európai Unió és Oroszország viszonyában keletkezett feszültségek esetleges oldására utalt.

Mihail Svidkoj emlékeztetett arra, hogy Budapesten még tartanak az orosz kulturális napok, miközben Moszkvában és több orosz nagyvárosban épp megkezdődik a június végéig tartó magyar kulturális rendezvénysorozat. Az elnöki különmegbízott magát a magyar kultúra nagy rajongójaként jellemezte.

Az Oroszországi magyar kulturális napok a moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeumban nyíló Munkácsy és kora című nagyszabású kiállítással kezdődnek. A tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter nyitja meg.

Balog Zoltán az eseményt beharangozó tájékoztatón kérdésre válaszolva közölte, hogy semmilyen hatással sem voltak az Oroszország-ellenes szankciók a kulturális napok megrendezésére. Hangsúlyozta: nem is lenne jó, ha azok befolyásolnák a kulturális kapcsolatokat.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy nem tervezi-e Magyarország a vízumdíj eltörlését az orosz turisták számára a rubelnek értékcsökkenése miatt. Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy Magyarország az utóbbi években minden segítséget megadott ahhoz, hogy könnyítse az orosz turisták számára a vízumhoz jutást. Ez továbbra is így lesz - tette hozzá.

Balog Zoltán a magyar-orosz oktatási együttműködésre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban arról számolt be, hogy 200 orosz diák kaphat ösztöndíjas képzést Magyarországon. Mint mondta, arról fog tárgyalni délután Dmitrij Livanov orosz oktatási miniszterrel, hogyan töltsék meg ezt az együttműködési keretet. Bejelentette, hogy Oroszország is felajánlott 200 helyet magyar diákoknak ösztöndíjas képzésre.

A TASZSZ sajtóközpontjában tartott tájékoztatón az orosz állami hírügynökség munkatársa arra kérdezett rá, hogy Áder János magyar államfő részt vesz-e a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából május 8-án és 9-én Moszkvában tartandó rendezvényeken. Balla János magyar nagykövet emlékeztetett arra, hogy minden európai uniós tagállam elnöke megkapta a Kreml meghívását, így Áder János is. Azt mondta, egyelőre nincs döntés, hogy Magyarország részt vesz-e a rendezvényen, és még folynak az egyeztetések arról is, hogy ha igen, akkor milyen szinten.

(MTI)