2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.03.26.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Kulturális napokon mutatkozik be Magyarország az Oroszországi Föderáció területén: a programsorozat öt városban várja az érdeklődőket március 30. és június 30. között.

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg Ázsiában több helyen bemutatott Munkácsy Mihály-kiállítás moszkvai bemutatója köré, annak idejére egy szélesebb spektrumú kulturális jelenlétet szerveztek Oroszországban.

Mint mondta, arra törekedtek, hogy minél színesebben mutassák be a magyar kulturális értékeket, a kulturális intézmények tevékenységét. A másik fontos szempont az volt, hogy ne csak Moszkvára és Szentpétervárra koncentráljanak, hanem azokra a vidéki központokra is, ahol a magyar jelenlét megerősödött.

A Moszkvában, Jekatyerinburgban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Kazanyban megrendezett kulturális napok Munkácsy Mihály műveinek moszkvai kiállítás-megnyitójával kezdődnek, a három hónapig látogatható kiállítás ideje alatt összesen 17 nagyszabású magyar program és több kisebb kulturális esemény valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Balassi Intézet szerevezésében 200 millió forintos keretből.

A rendezvénysorozat a képző- és iparművészettől, a klasszikus és könnyűzenén, valamint a népművészeten át a gasztronómiáig kínál kulturális programokat.

Valerij Vladimirovics Ljahov, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének követtanácsosa a magyar kultúra oroszországi helyzetéről beszélt, az ott kedvelt magyar művészeket emelte ki. Mint mondta, szimbolikusnak tartja, hogy a sajtótájékoztatót épp akkor tartják, amikor Budapesten éppen az orosz kultúra napjai zajlanak.

Valerij Viktorovics Platonov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta: kiemelt figyelmet szentelnek a rendezvénysorozatnak. Kitért arra, hogy elég régen, tíz évvel ezelőtt szerveztek hasonló nagyszabású közös eseményeket és úgy látták, itt az ideje újabb impulzust adni kulturális kapcsolatainknak,és finomabbra hangolni az együttműködést, figyelembe véve az eltelt időszak alatt végbement változásokat.
Beszélt a jelenleg tartó orosz kulturális napokról, amelynek programjai közül kiemelte, hogy a Művészetek Palotájában vasárnap az oroszországi zeneiskolák legtehetségesebb diákjai lépnek fel, emellett azt a fotókiállítást is említette, amely 70 fotón mutatja be Oroszország nevezetességeit.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a magyar kulturális napokat egy évfordulóhoz kapcsolódva rendezik meg: a moszkvai magyar kulturális intézet idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Az események közül a főigazgató négy nagyobb kiállítást emelt ki: a rendezvényt nyitó - a moszkvai Puskin Múzeum és a budapesti Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló - Munkácsy-kiállítás ellett szólt a Szentpéterváron és Jekatyerinburgban bemutatandó Victor Vasarely-kiállításról, valamint a Moszkvában megrendezendő Robert Capa-kiállításról és a Kelet-Közép-Európa zsinagógái című tárlatról.

Elmondta: a Munkácsy-tárlathoz kapcsolódik Havasi Balázs Ecset és zongora című zenei produkciója. A rendezvénysorozaton bemutatkozik többek között a Magyar Állami Népi Együttes, Hervé-Lóránth Ervin szobrászművész és a tervek szerint operettgálát is rendeznek, amelynek alkalmával a Csárdáskirálynő dalait hallhatja a közönség. A Budapest Music Centerrel együttműködve dzsesszkoncertet is terveznek.

A moszkvai Gorkij parkban filmvetítések, könnyűzenei koncertek, gasztronómiai és gyerekprogramok várják az érdeklődőket a Magyarország napon. A júniusi Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál keretében pedig magyar filmhetet rendeznek, továbbá kortárs magyar versantológiát is megjelentetnek, 54 kortárs író mutatkozhat be az olvasóknak.
Az elmúlt évtizedben Magyarország számos országban mutatkozott be kulturális évad keretében, így Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, két évvel ezelőtt pedig Olaszország látta vendégül Magyarországot.

(MTI)