2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Vaszary Galéria - Balatonfüred
Vaszary Galéria
Cím: 8230, Balatonfüred Honvéd u. 2-4.
Telefonszám: (87) 950-876 /1
Nyitva tartás: K-V 10-18
2015.03.18.
Balatoni Regionális TDM Szövetség
festészet, fotóművészet, hír, képzőművészet, művelődés, szabadidő, turizmus
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Nemzetközi kutatások szerint a turisztikai bevételek 40 százaléka a kulturális turizmusból ered. Ezeket a kutatásokat is figyelembe vették Balatonfüreden, amikor megtervezték a város programjait. A hétvégétől például Robert Capa és Hamvas Béla rajongóit várják a városban. De e mellett lesz költőverseny és Picasso kiállítás is.

 

A fogyasztható, de igényes kultúra iránti igényt jól mutatják a nemzetközi trendek is. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) elemzései rámutatnak arra, hogy az elmúlt két évtizedben a kulturális turizmus egyértelmű megatrendként jelenik meg a világ turisztikai piacán. Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális turizmusnak köszönhető - mondta Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kultúráért felelős főosztályának vezetője.

 

A turizmus fellendítését szolgálja például a pénteken nyíló Hamvas Béla életét bemutató kiállítás. Hamvas kivételes módon rajongott a Balatonért, a Vaszary Villában ebből kaphatunk ízelítőt. Másnap ugyanitt kezdődik Robert Capa tárlata, amely 44 képet mutat be a világhírű fotóriporter 1933-1954 között készített felvételeiből. Láthatunk fotókat a harmincas évek Párizsából, a második világháború utáni, Kelet-Európában és Izraelben készített riportokból és ázsiai tudósításaiból is.

 

Cserép László Hamvas és Capa mellett két másik húzónevet is felvonultatnak idén azért, hogy megnyerjék az utazni vágyó turisták figyelmét. Augusztusig láthatják itt Picasso képeit, később pedig költőversenyt is hirdetnek a Balaton népszerűsítése érdekében: 1992 óta évről évre itt rendezik a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat.

 

A balatoni szakmai szervezetek is fontosnak tartják a kulturális programokat a tó partján. Szerintük a színes programok és a szállásadók kedvezményei segíthetnek abban, hogy több turista aludjon tavasszal is a Balatonnál. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta:jelenleg nem túl rózsás a helyzet a Balatonon, de a jó programoknak köszönhetően a régió 3-4 éven belül a belföldi, 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára olyan vonzó hely lehet majd, ahol tavasszal, ősszel, télen is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással. Ehhez azonban meg kell újulnia a régiós turisztikai rendszernek, melynek első lépései már meg is kezdődtek. Májusban például közel 120 program várja majd az ide látogatókat, amelyek többségét a helyi turisztikai szakemberek szervezik.

 

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy nem igazán népszerű a Balaton holtszezonban. A KSH adatai szerint: jelentősen csökkent a forgalom a tó partján. Erről Bővebben a mfor.hu portál cikkében olvashat.