2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény - Budapest
Cím: 1027, Budapest Bem József utca 20.
Telefonszám: (1) 201-4370
Nyitva tartás: Csoportok részére előzetes bejelentés alapján látogatható. Bejelentkezés: (+36-1) 201-4370
2014.12.15.
gazdaság, hír, ipar, jubileum, nehézipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Megkoszorúzták a kétszáz éve született Ganz Ábrahám, vasöntőmester, gyáros síremlékét a Fiumei úti temetőben.

 

Csanády Andrásné Bodoky Ágnes, a magyar anyagtudományi szakma kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora beszédében felidézte, hogy Ganz Ábrahám a 19. század magyar ipari fejlődés fellendítésének meghatározó személyisége gazdasági sikereit legfőképpen a korabeli vasúti kerekek korábbiaktól eltérő, jobb minőséget és tartósságot szavatoló technológiájának kidolgozásával, és e technológia megújításával érte el. Az Egyesült Államokban már korábban alkalmazott kéregöntés eljárását tökéletesítette, szabadalmaztatta és ezzel hódította meg az európai kontinens piacait. "Ganz Ábrahám legsikeresebb alkotásának, a kéregöntésű vasúti keréknek napjaink életminőségét alakító anyagtudománya szempontjából is van aktualitása" - mutatott rá a szakember.


Réthelyi Miklós, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja ismertette Ganz Ábrahám életútját, majd megjegyezte: a vasöntőmester élete és munkássága korszakoktól függetlenül "ragyogó példakép minden, a környezetéért, vagyis a világunkért felelősséget érző ember számára".

 

Öntöttvas alkatrészek, kályhák, ágyúgolyók, ágyúk, vastúti kerekek is színesítik tevékenységét.


Ganz Ábrahám 1814. november 6-án született a svájci Unter-Embrachban, egy kilencgyermekes kántortanító családjában. Előbb ács mesterséget, majd Zürichben öntészetet tanult, később öntőinasként húsz éves korától számos német, francia, olasz és osztrák gyárban szerzett tapasztalatot. 1841-ben jutott el Pestre, ahol részt vett a Széchenyi István által kezdeményezett József Hengermalmi Társulat gőzmalmának gépszerelési, öntödei munkálataiban, majd első öntőmester, később a gépészeti részleg vezetője lett. 1843-ban egy üzemi balesetben fél szemére megvakult, a kártérítésből és a cég nyereségéből kapott részesedéséből indította be önálló vállalkozását.


Első műhelyét Budán, a mai Bem József utcában nyitotta meg 1845-ben. Kezdetben főleg öntöttvas használati tárgyakat készített, de a Lánchídhoz is szállított öntöttvas elemeket, kereszttartókat és tartóoszlopokat. Üzeme 1846-ban a harmadik pesti iparmű-kiállításon öntöttvas kályháival a kiállítás ezüst és József nádor bronz érmét nyerte el.


A szabadságharc alatt már hatvan munkása volt, ágyúkat és ágyúgolyókat gyártott a honvédseregnek, 1853-ban pedig kísérleti jelleggel vasúti kocsikerekeket kezdett készíteni, az angol John Burn által feltalált kéregöntéses technika felhasználásával. 1855-ben az egész Habsburg Birodalom területére kizárólagos jogot kapott a kéregöntésű öntvények készítésére, a továbbfejlesztett technikát egy év múlva szabadalmaztatta. Ganz a kerekeknek a sínnel érintkező, gyorsan kopó részeit antimonos kezeléssel igen keményre edzette, ezzel sokszorosára növelte élettartamukat. Termékeit a Monarchián kívüli országokba is exportálta, az 1867-es kiegyezésig mintegy százezer vasúti kereket szállított 59 vasúttársaságnak.


Öntödéje idővel lakatos-, mintaasztalos- és kovácsműhelyekkel bővült, s "országos gyár" minősítést kapott. 1863-ban Ferenc József koronás arany érdemkereszttel tüntette ki a gyárost, 1865. június 8-án pedig az uralkodó személyesen is meglátogatta az üzemet. Ganz gyártmányaival az 1855-ös és 1867-es párizsi, és az 1862-es londoni világkiállításon bronzérmet, az 1867-es svájci iparmű-kiállításon ezüstérmet nyert.

 

Sikeres életének 53 éves korában vetett véget.


Munkásaiért felelősséget vállaló gyáros volt, sokat fordított szociális célokra. Üzemében Magyarországon akkor egyedülálló nyugdíjas- és betegpénztárt létesített, svájci szülővárosának segélyegyesületét is rendszeresen támogatta.


1867. december 15-én, 53 éves korában öngyilkos lett: levetette magát a pesti Duna-parton álló, Ybl Miklós által épített palotájának függőfolyosójáról. Első gyárában 1964-ig folyt termelés, az épületben 1969-ben Öntödei Múzeumot létesítettek.


A Fiumei úti Sírkertben 1500 neves elhunyt sírhelyét nyilvánította 2000-ben védetté a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. Ganz Ábrahám Ybl Miklós által tervezett Mauzóleuma 2001 óta része a nemzeti sírkertnek.


A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete és az Magyar Műszaki- és Közlekedési Múzeum Öntődei Múzeuma szervezte.

 

(MTI)