2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Vaszary Galéria - Balatonfüred
Vaszary Galéria
Cím: 8230, Balatonfüred Honvéd u. 2-4.
Telefonszám: (87) 950-876 /1
Nyitva tartás: K-V 10-18
2014.12.09.
festészet, fotóművészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból nyílik kiállítás 2015 márciusában Balatonfüreden, a Vaszary Galériában – mondta el az MTI-nek a kiállítás kurátora.

 

Orosz Márton kiemelte, hogy a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának – köztük Pablo Picassonak – együtt töltött pillanatait eleveníti fel az a 29 fénykép, melyet Jean Cocteau francia költő és filmrendező készített az első világháború idején a spanyol festőóriásról és barátairól.


A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelme, egy Paquerette nevű modell – foglalta össze Orosz Márton, hozzátéve, hogy a fotók a Café de la Rotonde-ban és környékén, a Carrefour Vavin-en – a ma Picasso nevét viselő téren – néhány héttel azután születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról.


Orosz Márton felidézte, hogy a fotósorozatra az elektronikus művészet úttörőjeként számon tartott, Billy Klüver bukkant rá, amikor 1978-ban a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló képek után kutatott a francia fővárosban. A 2015 márciusában, a balatonfüredi Vaszary Galériában nyíló kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók majd, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki – tette hozzá.

 

Cserép László művelődési osztályvezető elmondta, hogy a tárlat figyelemfelkeltő kampányának részeként keddtől karácsonyig alkotó kedvű gyermekeket várnak a Vaszary Galériába. 1953-ban maga Picasso is megrajzolta a Mikulást, ezért a kisgyermekektől a Télapót ábrázoló alkotásokat várnak – fejtette ki. A műveket kiállítják a galériában, majd a fővárosi Mikulásgyárba kerülnek. A kampány részeként Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják "Picasso autóját", amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához. Emellett a művész rajzával díszített szaloncukrok is kaphatók lesznek. A cukorkák papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is – foglalta össze az osztályvezető.


Jean Cocteau fényképeiből márciusban az egri Kepes Intézetben nyílt tárlat, a képekhez akkor is Picasso több alkotását társították, amelyek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek.

 

(MTI)