2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

József Attila Emlékhely - Budapest
József Attila Emlékhely, Budapest
Cím: 1093, Budapest Gát u. 3.
Telefonszám: (1) 216-6127
Nyitva tartás: K-P 10-18, Szo-V 10-17
2014.04.30.
hír, hírességek, irodalom, József Attila
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

Megújul a József Attila Emlékhely, ugyanis a Gát utca 3., József Attila szülőhelye is érintett a Ferencvárosban jelenleg zajló rehabilitációban, amely a térségben öt lakóház felújítását foglalja magában.

 

Az öt lakóházat a mintegy 3 milliárd forint értékben támogatott, európai uniós forrásból megvalósuló József Attila Terv (JAT) első ütemében újítják fel.

 

A Gát utca 3. és 5. szám alatti lakóházak szerdai bokrétaünnepén Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kiemelte: a költőről elnevezett emlékhelyet - ahhoz, hogy valóban méltó és látogatható legyen - fel kell újítani, ki kell bővíteni. A beruházások révén növekszik a látogatótér, tágasabb, jobban felszerelt épületrész biztosítja az emlékhely működését, kulturális rendezvények megtartását.

 

"Bízom abban, hogy a felújítást követően az épület nemcsak egykori lakójának állít majd méltó emléket, hanem a megújuló városkép, az új funkciók révén hozzájárul az itt lakók mindennapi életének jobbá tételéhez is" - fogalmazott az államtitkár.

 

Kitért arra, hogy a közép-Ferencváros mintegy 80 hektáron elterülő, 44 tömbnyi városrésze a főváros egyik legrosszabb állapotú területei közé tartozott. A városrehabilitáció nagyütemben 1992-ben indult meg, magántőke bevonásával.

 

Szatmáry Kristóf elmondta: a rehabilitáció révén otthont kap a Ferencvárosi Szociális-Közösségi Központ és Munkaerőpiaci Szolgáltató Iroda is. A program magában foglalja önkormányzati lakóépületek felújítását: 134 meglévő bérlakás válik korszerűbbé és 106 új szociális bérlakást is kialakítanak.
Hangsúlyozta: a beruházások megvalósításakor fontos szempont a városrész értékeinek megőrzése, ezért folyamatosan egyeztettek az örökségvédelmi hivatal munkatársaival. A emlékhely kialakításakor az önkormányzat a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Ferencvárosi Művelődési Központ Helytörténeti Gyűjteményének munkatársaival is együttműködött.

 

Bácskai János, Ferencváros polgármestere elmondta: az idén 9 házban folynak munkálatok, és még 71 ház vár felújításra Ferencvárosban.

 

"Az a 109 év, amely eltelt a költő születése óta, felhatalmaz és kötelez minket arra, hogy itt egy olyan emlékszoba legyen, amely méltó a XX. század egyik költőzsenijéhez és hagyatékához. Mindahhoz, amit erről a korszakról és Ferencvárosról verseiben leírt" - fogalmazott a polgármester a bokrétaünnepen, amellyel elérte a felújítás az épület legmagasabb pontját.

 

A Gát utca 3. számú műemlékvédett, zártsorú beépítésben álló egyemeletes lakóépület 1891-ben épült.

 

Az emlékhely felújítandó alapterülete 124 négyzetméter. Az épületben 13 lakás volt, ebből 3 komfort nélküli. A rehabilitáció után 18 lakást alakítanak ki.

 

A Gát utca 5. számú épületben 15 lakás volt, ebből 4 komfort nélküli és egy félkomfortos. A munkálatokat követően 20 lakást alakítanak ki.

 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a két épület munkálatai mintegy 674 millió forintos beruházással valósulnak meg, amelyből az emlékhely kialakítása mintegy 26 millió forintot tesz ki.

 

A kivitelező a Bástya Millenium Kft. és az ÉPKAR Zrt. által alkotott konzorcium. A munkaterületet 2013. október 14-én adták át, a kivitelezés várhatóan szeptemberben fejeződik be.

(MTI)